Att kalla höstens lanseringar av nya generationer grafikkort och tillhörande arkitekturer efterlängtade vore inte en överdrift. Både Nvidia och AMD lanserar nyheter som lovar att bjuda på en rad grafiknyheter som ingår i DirectX 12 Ultimate. Nvidia blir först ut med korten i Geforce RTX 3000-serien med arkitekturen Ampere under huven, och i vanlig ordning avslöjas detaljer om de nya produkterna av partnertillverkare i förtid.

INNO3D-GeForce-RTX-2.jpg

Tidigare läckor har visat upp bilder på andra partnertillverkares produkter, och nu går Inno3D samma öde till mötes (via Videocardz). Totalt fyra modeller fångas på bild där toppmodellen utgörs av Geforce RTX 3090 Ichill X4. Utöver att bekräfta minnesmängden 24 GB GDDR6X och ett 384-bitars minnesgränssnitt bjuder produktbilderna också på en rymdskeppsliknande design.

INNO3D-GeForce-RTX-4.jpg

Precis som Asus läckta produktbilder visas här tre axialfläktar där Inno3D till skillnad från Asus låter samtliga tre rotera i samma riktning. Utöver de tre fläktarna på kortets ovansida finns även en fläkt monterad på sidan, där kvartetten ger produktnamnet X4. Även här ser kylarlösningen ut att bli en bastant historia som upptar 2,5 kortplatser eller mer.

Detta upplägg gör att produktnamnet Ichill X3 logiskt nog avser modeller som håller sig till de tre toppmonterade fläktarna. Vad skillnaderna kommer bli mellan X4- och X3-modeller framgår inte i bilderna, men gissningsvis kan högre fabriksöverklockning fås med Ichill X4-modeller. De sista två grafikkorten i uppställningen är Gaming X3 och Twin X2 OC.

INNO3D-GeForce-RTX-5.jpg
INNO3D-GeForce-RTX-6.jpg

Trots att den Gaming X3-variant av Geforce RTX 3090 som syns i bilden inte skryter med samma rymdosande stilspråk är den bestyckad med tre fläktar och upptar därmed sannolikt också 2,5 kortplatser som minst. Den enklaste varianten i uppställningen är Twin X2 OC som likt namnet antyder håller sig till två fläktar och kan vara den medlem i Inno3D-familjen som håller sig till två kortplatser.

Inno3D och övriga partnertillverkare lär sannolikt publicera produktsidor mer permanent efter Nvidia avtäcker Geforce RTX 3000-serien ikväll klockan 18:00 svensk tid. Den som vill invänta tillställningen kan göra detta på Nvidias evenemangssida eller hålla utkik på företagets Geforce-kanal på Youtube.

Vad tycker du om kylarlösningen med tre fläktar och rejäl kylarlösning på 2,5 kortplatser som minst? Dela med dig i kommentarerna!