Nvidias nedräkning har nu nått ändstationen och som väntat var det "Ampere" och Geforce RTX 3000-serien som väntade på perrongen, där en trio kort gör skarp entré under de kommande månaderna. Utöver nodkrympning och ny arkitektur ska korten ta rejäla kliv upp på prestandastegen, där över 10 000 CUDA-kärnor syns hos flaggskeppet RTX 3090.

Ampere är här – Geforce RTX 3080 dubblerar prestandan hos RTX 2080

Syskonet Geforce RTX 3080 ska enligt Nvidia leverera dubbel prestanda ställt mot "Turing"-motsvarigheten och vid sidan av förhöjd rastreringsprestanda väntar lyft för ray tracing i realtid. Uppgraderingarna kommer dock på bekostnad av relativt höga TDP-värden i spannet 220 till 350 watt och Nvidia ackompanjerar referenskorten med en mer kompetent kylarlösning. Nu lyfter Asus skynket från sina tappningar av RTX 3000, som också ser omdaningar på kylarfronten.

Asus ROG Strix 3090 1.PNG
Asus ROG Strix 3090 2.PNG
Asus ROG Strix 3090 3.PNG

Den populära Asus-serien ROG Strix är första punkten i fokus för bolagets presentation i videoform, där en uppsjö av spelkopplade produkter poserar. För grafikkortet är en omdanad estetik och förbättrad kylare står på menyn. Kvar finns den karaktäristiska trefläktslösningen, men ett färgschema i svart, metall och RGB ersätter den mer monotona gråsvarta kylarlösningen hos Turing-varianterna.

Föregångarna tog 2,7 kortplatser i anspråk och nykomlingarna ökar detta till 2,9, men trots den procentuellt blygsamma ökningen i tjocklek utlovas 31 procent större kontaktyta på aluminiumkylflänsen. Ett antal värmeledningsrör transporterar värmen från kontaktplattan, som sägs vara mer effektiv till följd av en förbättrad monteringsmetod. Ny design gäller också de tre fläktarna, som förses med kanter för att rikta luftflödet.

Asus tar även ett blad från Nvidias bok och kortar ned kretskorten för att få plats med en ventilationsöppning baktill på grafikkortet. Något som tillverkaren däremot inte lånar från Nvidia är den nya 12-pinskontakten för ström, utan här används istället tre 8-pins PCI Express-kontakter. Ställt mot Nvidia adderas en extra HDMI 2.1-anslutning för samtliga kort, för totalt två HDMI och tre Displayport 1.4a.

Asus TUF 3080.PNG

TUF Gaming

Asus Dual 3070.PNG

Dual

Asus ROG Strix 3090.PNG

ROG Strix

Utöver ROG Strix-familjen får TUF- och Dual-serierna Geforce RTX 3000-anpassade versioner, där sistnämnda dock endast kommer för RTX 3070 och som namnet avslöjar rör det sig om en kylare med två fläktar. TUF-stämpeln letar sig istället in även till RTX 3090 och RTX 3080. En förbättrad kylare med kullagrade fläktar framhävs tillsammans med omdanad och rejäl strömmatning.

De tre grafikkortsfamiljerna är i dagsläget listade hos svenska återförsäljare men prisbilden är oklar. De flesta butiker förväntar sig kort i lager samma datum som Nvidias referensmodeller når marknaden, det vill säga 24 september för Geforce RTX 3090, RTX 3080 till den 17 september och RTX 3070 i oktober. Referenskorten får priser om 16 800, 7 825 respektive 5 625 kronor, vilket kan ge en fingervisning om var partnertillverkarnas modeller kan landa.

Kommer du att investera i ett "Ampere"-kort? Om så, vilket grafikkort och från vilken tillverkare? Berätta i kommentarstråden!