Handelsrestriktionerna mellan USA och Kina gick av stapeln för över två år sedan och hittills visar konflikten nästan uteslutande tecken på eskalering. Spänningarna som uppstått i samband med handelsblockaden leder till att även företag som befinner sig utanför USA och det kinesiska fastlandet tvingas ta ställning mellan de två länderna, där det kanske mest kända exemplet är taiwanesiska TSMC som brutit med Huawei.

Listan över företag som bojkottas växer stadigt och är nu över 275 namn lång. Svartlistningen riktar sig främst mot teknikföretag som på ett eller annat sätt anses vara ett hot mot amerikanska intressen. Nu rapporterar Reuters att även den kinesiska kretstillverkaren Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) ser ut dras in i konflikten.

SMIC är Kinas största kretstillverkare och företaget satte nyligen upp målet att dra in över 25 miljarder kronor genom att börsnoteras på STAR i Shanghai. Företaget har ambitioner på att en dag kunna konkurrera med TSMC och för att lyckas med konststycket siktar SMIC på att under år 2021 inleda massproduktion av kretsar byggda med en tillverkningsteknik om 7 nanometer.

Rapporterna om SMIC:s eventuella svartlistning uppges grunda sig på uttalanden från en tjänsteman som arbetar för USA:s försvarsdepartement. Trump-administrationen anger inte varför de överväger att svartlista SMIC, men en tänkbar anledning till en eventuell bojkott är kretsmakarens samarbete med Huawei.

Ett annat sannolikt skäl till den eventuella blockaden mot SMIC är att företaget misstänks ha kopplingar till den kinesiska militären. Ännu har den amerikanska regeringen inte vidtagit några åtgärder mot SMIC och framtiden får utvisa huruvida den kinesiska kretstillverkaren adderas till skaran av svartlistade företag eller inte.

Läs mer om handelsblockaden: