Nvidias presentation av Geforce RTX 3000-serien och "Ampere" för konsumenter har föga förvånande gett upphov till en kapplöpning hos partnertillverkare i syfte om att överträffa varandra med alltmer exklusiva och biffiga kort. En tillverkare som inte räds att gå sin egen väg gällande kylning av grafikkort är Gigabyte, som nu väljer att lansera en duo riktigt fläskiga grafikkort.

Modellerna går under namnet Aorus Extreme, där varianter av både RTX 3080 samt 3090 publicerats på tillverkarens produktsidor och tar upp inte mindre än 3,5 expansionsplatser. Den ökade tjockleken nyttjas av tillverkaren till att para en ångkammarbas med otaliga värmeledningsrör och stora mängder aluminium för konvektion. Tre fläktar återfinns också, två om 115 millimeter och en något mindre om 100 millimeter.

Aorus Extreme.jpg
Aorus Extreme 2.jpg

Med närmast komiska proportioner är kylprestanda förhoppningsvis inte ett problem, så inte heller anslutningsmöjligheter. Gigabyte utlovar nämligen inte mindre än tre Displayport 1.4a och lika många HDMI 2.1-anslutningar, med simultan anslutning till maximalt fyra skärmar åt gången. Specifikationstabellen talar även om garantitider om fyra år, medan specifikationen för grafikkortets storlek endast står märkt som to be declared.

Modellerna under Aorus Extreme-flagg ser ut att bli Gigabytes toppmodeller i RTX 3000-serien vid lansering och utgör en del av tillverkarens fyra modellserier – där de övriga Eagle, Gaming och Master. Där Aorus Extreme-varianterna utan tvekan bygger mest på tjockleken ser den förmodade volymprodukten under namnet Gaming istället ut att hålla sig till två expansionsplatser, medan Eagle och Master tar ytterligare en halv plats i besittning.

Huruvida Gigabyte backar upp Aorus Extreme-korten med strömförsörjning lika påkostad som kyllösningen återstår att se vid den skarpa lanseringen av Nvidias Geforce RTX 3000-serie senare under september månad.

Kan du offra fyra expansionsplatser till förmån av förmodad tystnad? Är fyra expansionplatser alldeles för mycket för ett grafikkort? Disktutera i forumet!