Att Nvidias utannonsering av "Ampere" för konsumentbruk och Geforce RTX 3000-serien och dess gigantiska antal CUDA-kärnor överraskade är numera meme-historia. Konsumenter lär dock inte ha varit de enda som blev tagna på sängen av presentationen, utan även konkurrenten AMD lär ha fått huvudbry till följd av löften av RTX 2080 Ti-prestanda till prislappen 499 USD.

AMD:s kommande grafikkort "Big Navi" på arkitekturen RDNA 2 är som tidigare rapporterat på väg ut på marknaden innan nästa generations konsoler. Nu uppger Coreteks (via Kitguru) att tillverkaren innan Nvidias presentation ämnat att lansera ett grafikkort ur den kommande katalogen med 16 GB grafikminne till prislappen 599 USD – en plan som nu ska reviderats.

De senaste uppgifterna gör gällande att "Big Navi" kommer hamna strax över RTX 3070 i pris, där en prislapp om 549 USD är det senaste budet. Istället uppges AMD sin vana trogen para grafikkretsen med stora mängder grafikminne för att erbjuda något utöver "Ampere"-kretsen från det gröna laget, i det här fallet 16 GB. Någon modell med 8 GB från AMD väntas inte.

Datum för lansering av "Big Navi" och RDNA 2 står ännu skrivet i stjärnorna, men enligt Coreteks anländer kretsarna hos partnertillverkare under september månad – varefter massproduktion kan inledas.