Den kinesiska telekom- och elektronikjätten Huawei har minst sagt haft två turbulenta år bakom sig, i kölvattnet av handelskonflikten med USA. En del i denna konflikt har varit att bolaget förlorat licensen för att använda Googles tjänster och applikationer på operativsystemet Android, vilket i praktiken hämmar mjukvaruutbudet då både tjänster och mjukvara för Android i stor utsträckning förlitar sig på Googles komponenter.

Huawei satsade därför på att utveckla ett eget operativsystem vid namn Harmony OS, vars första version släpptes under år 2019. Målet med det egna systemet är att täcka in en rad olika typer av produkter, där allt från telefoner till uppkopplade enheter (IoT) och TV-apparater ingår. Den unika egenskapen med Harmony OS ställt mot Android är att det är ett så kallat "distribuerat system", och enheter med mjukvaran kan kommunicera och dra nytta av varandra dynamiskt.

Harmony-os-2.jpg
Huawei-HarmonyOS-2.jpg

Som exempel på hur Harmony OS-enheter ska kunna samverka anger bolaget att en TV-apparat kan ansluta till kameran på en telefon för att låta en part i ett videosamtal visas på TV-skärmen medan motparten ser telefonanvändaren via selfiekameran på dennes telefon. Ett annat exempel är att en enklare enhet kan överlämna tunga beräkningar till en mer kraftfull enhetstyp, där resultatet sedan kan visas upp på den enklare enheten.

Bolaget har under året som gått lanserat produkter med Harmony OS på den kinesiska marknaden, och nu meddelar företaget att systemet tar plats i fler produkter internationellt nästa år. Detta meddelas i samband med att Huawei avtäcker Harmony OS 2.0, där en rad förbättringar inom säkerhet och datahantering ska skett. En del i systemet är också ett flexibelt gränssnittsramverk (eng. UX framework) som gör det möjligt att anpassa användarmiljön efter den enhetstyp det ska användas på.

Huawei-EMUI-11.jpg

Huawei avtäcker i samband med detta EMUI 11, användarmiljön för bolagets Android-produkter som alltså får stöd för Harmony OS 2.0. Huawei väljer dock att släppa Harmony OS som öppen källkod, och ansvaret för projektet lämnas över till organisationen Open Atom Foundation. Utöver själva operativsystemet ingår även utvecklarverktyg som SDK och IDE i den öppna källkoden.

Projektet släpps som öppen källkod i etapper, där den första etappen blir tillgängligt för kinesiska utvecklare hösten år 2020 följt av en bredare tillgänglighet internationellt år 2021. Lansering i etapper gäller också vilken typ av enheter som stöds. Den 10 september blir Harmony OS 2.0 tillgängligt i testversion för smarta enheter vars lagringsutrymme går från 128 KB till 128 MB, och i december utökas det till att även innefatta telefoner.

Det innefattar då allt från IoT-enheter till bärbara datorer och TV-apparater med det begränsade lagringsutrymmet. I april år 2021 expanderas detta till att täcka in 128 MB till 4 GB, och i oktober år 2021 expanderas det till enheter med mer än 4 GB lagringsutrymme. Huaweis oväntat aggressiva satsning på Harmony OS och att göra systemet öppet tillgängligt antyder att bolaget inte ser en lösning på konflikten med USA i närtid.

I dagsläget använder Huawei den öppna versionen av Android vid namn AOSP, och kombinerar detta med den egna mjukvarubutiken App Gallery som i dagsläget huserar cirka 81 000 applikationer. En övergång till Harmony OS på internationell skala blir dock en utdragen sådan då systemet är baserat på en egenutvecklad mikrokärna som inte är kompatibel med Androids Linux-baserade kodbas, och mjukvaruutbudet kommer därmed vara begränsat inledningsvis.

Läs mer om Huaweis mjukvarubekymmer: