I somras briserade nyheten att det japanska konglomeratet Softbank överväger försäljning eller börsnotering av den brittiska kretsutvecklaren ARM Holdings, som en del i jakt på kapital. Softbank förvärvade företaget år 2016 för den nätta summan 32 miljarder USD, och sedan juli har information kring olika möjliga köpare sipprat fram.

Enligt uppgift är Nvidia den mest intresserade köparen och i början av augusti lovade insatta källor till Bloomberg att en överenskommelse enbart var några veckor bort. Sedan dess har det dock varit tyst om affären, men nu rapporterar Wall Street Journal att diskussionerna kring ett Nvidia-signerat förvärv i allra högsta grad pågår.

Publikationen hänvisar till anonyma källor insatta i ämnet, vilka påstår att överenskommelsen mellan Nvidia och Softbank närmar sig. I augusti spekulerades i att ARM Holdings-köpet skulle komma med en prislapp omkring 55 miljarder USD, men Wall Street Journal skriver att det handlar om ett belopp en bit norr om 40 miljarder USD, som med aktuell växlingskurs motsvarar cirka 350 miljarder kronor.

Med i betalningen ska både aktier och pengar finnas och slutdatum för förhandlingarna spås ligga i början av nästa vecka, såvida ingen sista-minuten-händelse inträffar. Vid ett eventuellt köp lär Nvidias "Ampere"-tyngda dagordning få nya tunga poster, i form av granskningar och överenskommelser med de många ARM-beroende företagen. Det återstår således att vänta till nästa vecka för att se om uppgifterna är korrekta och vad slutpriset landar på.

Läs mer om ARM: