Intel har ett bekymmersamt år i backspegeln. Förseningar i bolagets tillverkningstekniker på 10 och 7 nanometer har påverkat företagets produktlanseringar i både konsumentled och för servrar och superdatorer. I konsumentled har detta gjort det möjligt för konkurrenten AMD att ta marknadsandelar inom både stationära och bärbara datorer, det senare ett område där Intel tidigare år dominerat fullständigt.

Läs också: Intel presenterar Tiger Lake i detalj – med motsägelsefulla benchmark-resultat

En av anledningarna till att AMD vuxit inom det bärbara segmentet är att bolaget lanserat åttakärniga modeller i Ryzen 4000 "Renoir"-serien, där den konkurrenskraftiga arkitekturen Zen 2 ligger till grund för konkurrenskraftig prestanda. Intels befintliga processorserier för bärbara stannar jämförelsevis vid fyra processorkärnor. Det blir det ändring på med "Tiger Lake" meddelar Boyd Phelps, chef för Intels enhetsdivision Devices Development Group.

I inlägget meddelar Boyd Phelps att företaget ska lansera åttakärniga modeller i "Tiger Lake"-familjen. Inlägget går också igenom bolagets val av att satsa på den förbättrade tillverkningstekniken Superfin istället för att satsa på att öka prestanda per klockcykel (IPC) med Willow Cove-kärnorna i "Tiger Lake". Optimeringarna i Superfin låter bolaget minska energikonsumtionen i processorernas komponenter med mellan 20 till 30 procent (eng. ISO Frequency).

The Willow Cove core increases the mid-level cache to 1.25MB — up from 512KB. We also added a 3MB non-inclusive last-level-cache (LLC) per core slice. A single core workload has access to 12MB of LLC in the 4-core die or up to 24MB in the 8-core die configuration (more detail on 8-core products at a later date).

Förbättringarna låter Intel öka Tiger Lake-processorernas klockfrekvenser med mer än 20 procent, och ett initialt frekvenstak om 4,8 GHz ska kunna öka än mer framöver. Det är dock i sektionen om processorernas cacheminne som de åttakärniga modellerna avslöjas. Uppgifterna beskriver hur Willow Cove-kärnan har tillgång till ett större L2-cache om 1,25 MB, och 3 MB L3-cache per kärna. En processor med fyra kärnor delar på 12 MB L3-cache, och 24 MB för åttakärniga modeller.

Intel "Tiger Lake" vs AMD "Renoir" Ryzen 4000

Modell

Kärnor/Trådar

Frekv.

Turbo

L3

TDP*

Ryzen 7 4800H "Renoir"

8/16 st.

2,9 GHz

4,2 GHz

12 MB

45 W

Ryzen 7 4800U "Renoir"

8/16 st.

1,8 GHz

4,2 GHz

12 MB

15 W

Intel Core i7-1185G7 "Tiger Lake"

4/8 st.

3,0 GHz

4,8 GHz

12 MB

28 W

Intel 8-kärnig "Tiger Lake"

8/16 st.

Okänt

4,8 GHz

24 MB

Okänt

* Standardnivå angiven av bolaget.

Avslöjandet anger dock endast att åttakärniga "Tiger Lake"-processorer för bärbara datorer avslöjas "vid ett senare tillfälle". I presentationen av "Tiger Lake" jämförde Intel nyligen fyrakärniga modeller med AMD:s åttakärniga processorer Ryzen 7 4800U. Enligt företagets uppgifter presterar fyrakärniga "Tiger Lake"-processorer bättre än AMD:s modeller med dubbla kärnantalet.

En granskning av specifikationerna i AMD:s bärbara toppmodeller i Ryzen 4000 "Renoir"-serien visar att Ryzen 7 4800H har en standardnivå för TDP om 45 watt, vilket är 15 watt för Ryzen 7 4800U. TDP-nivån för båda modeller är dock konfigurerbar där datortillverkaren väljer effektnivå. Båda modeller bestyckas med 8 kärnor och 16 trådar, och mängden L2- och L3-cache uppgår till 4 MB respektive 8 MB för totalt 12 MB cacheminne. Ryzen 7 4800H basfrekvens arbetar i 2,9 GHz med boostfrekvensen 4,2 GHz.

En "Tiger Lake"-processor med 8 kärnor som arbetar i 4,8 GHz och bestyckas med 24 MB L3-cache bör alltså stå sig väl mot AMD:s nuvarande prestandamodeller. Det återstår att se när AMD kontrar med höstens nya processorarkitektur Zen 3 för bärbara modeller, och hur dessa står sig mot Intels löften om prestandamässiga storverk med "Tiger Lake" och Willow Cove.

Läs mer om Intel "Tiger Lake":