Facebook är för närvarande ifrågasatta på flera fronter, där källa till kritik är att bolaget inom kort ställer krav på användning av ett Facebook-konto för användning av Oculus-divisionens VR-headset. Kritiken till trots är företagets senaste VR-produkt Quest uppskattad av dess användare, och Facebook lyckas nu med bedriften att själva avslöja uppföljaren Quest 2 innan dess officiella avtäckande.

Facebook publicerade nyligen både bilder och videoklipp med genomgångar av nyheterna i Oculus Quest 2. Innehållet togs snabbt bort, men inte innan både bilder och videoklipp förevigats hos en rad publikationer och Youtube-kanaler. Den nya produkten ska enligt det läckta materialet både vara mindre och lättare än första generationens Quest, och vara kompatibel med spel för densamma.

Sett till specifikationer sköts grovgörat i beräkningar av systemkretsen Qualcomm Snapdragon XR2, vilken backas av 6 GB primärminne. De ack så viktiga skärmarna uppgraderas också och bjuder nu på "nära 2K-upplösning" per öga, vilket är en ökning om cirka 50 procent ställt mot första generationens Oculus Quest. Hörlurarna bjuder också på 3D-ljud. Användaren kan välja bland varianter med upp till 256 GB intern lagring.

OculusQuest2-2.jpg
Quest2-1.jpg
Quest2-2.jpg
Quest2-3.jpg

Detta är en ansenlig uppgradering mot första Quest, som tillämpar en vanlig Qualcomm Snapdragon 835 som systemprocessor. Jämförelsevis är Snapdragon XR2 specifikt framtagen för att hantera både virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Ökningen om 50 procent sett till skärmarnas upplösning matchas också av primärminnet, där 6 GB i Quest 2 tar steget upp från första modellens 4 GB. Lagringen dubbleras från originalets 128 GB.

Videomaterialet nämner också att ergonomin i Quest 2 förbättrats på flera håll. Bland annat ska rembandet göra det lättare att ta av och på headsetet, och rörelsekontrollerna Oculus Touch ska också bjuda på bättre ergonomi. Tekniken Oculus Link återvänder också här vilket låter användaren ansluta headsetet till datorn via en USB Type-C-sladd, vilket låter PC-spelare använda Quest-hårdvaran som ett sladdanslutet VR-headset. Oculus Quest innehåller annars all hårdvara som behövs för att driva applikationer och spel trådlöst.

De läckta uppgifterna anger inte prislappar, men på en nu borttagen produktsida hos amerikanska butikskedjan Walmart anges priset 399 USD för modellen med 256 GB lagring, motsvarande cirka 4 400 kronor inklusive moms. Lanseringsdatum avslöjas inte heller, men då VR-evenemanget Facebook Connect inleds den 16 september är ett avtäckande i samband med detta tämligen sannolikt.

Läs mer om Facebook och Oculus: