Uppdatering: I samtal med Bloomberg kommenterar Sony uppgifterna med "We have not changed the production number for PlayStation 5 since the start of mass production" vilket är i linje med tidigare uttalanden från AMD under året angående produktionen av chip för konsolerna.

Det börjar dra ihop sig för lanseringen av nästa generationens spelkonsoler, och som sedvanligt innebär det hård konkurrens samt hög anspänning för alla inblandade företag. Nu uppger Bloomberg att produktionen av Playstation 5 lider av kretsbrist. Bristen är såpas allvarlig att det japanska företaget dämpar prognoserna för antalet spelkonsoler de kommer lyckas tillverka, och därmed sälja.

Prognosen gäller Sonys räkenskapsår 2020, som sträcker sig fram till mars år 2021 och det handlar om en minskning från 15 miljoner sålda enheter ned till 11 miljoner - en sänkning på över 25 procent. En av de bakomliggande orsakerna till den kännbara reduceringen i Sonys siffror stavas COVID-19. Trots att den världsomspännande pandemin innebär en ökad efterfrågan på spelkonsoler har Sony även fått känna av andra konsekvenser i form av stängda fabriker och försämrad logistik.

Utöver försvårad logistik uppges låg tillverkningseffektivitet, så kallad yield, av den integrerade systemkretsen som används i Playstation 5 vara en starkt bidragande faktor till problemet. Enligt rapporterna har kretsarna tillverkats med en yield om 50 procent och även om det meddelas att det finns tecken på förbättringar uppges det också att graden av fungerande kretsar fortfarande lämnar mycket att önska.

En annan utmaning Sonys kommande spelkonsol står inför är konkurrenten Microsofts aggressiva prissättning av Xbox Series-familjen, där instegsmodellen får ett pris på blott 3 595 kronor. Enligt Bloomberg ser Playstation 5 ut att landa på ett pris om 449 USD och den något smalare digitala varianten väntas få ett pris som understiger 400 USD.

Än så länge är det oklart när Sony öppnar upp för beställningar av deras nästkommande spelkonsol. Förväntningar anger att Sony avtäcker alla relevanta detaljer imorgon den 16 september klockan 22:00 svensk tid.

Läs mer om Playstation 5: