Under hösten år 2020 bjuds teknikentusiaster på ett flertal godsaker sett till grafikkortsnyheter, där både AMD och Nvidia lanserar nya generationer i form av Geforce RTX 3000 respektive Radeon RX 6000. Det är dock inte endast det etablerade gardet som kommer med nyheter, utan även Intel återvänder till de dedikerade grafikkortens värld.

Intels återvändo sker i form av arkitekturen Xe, som framöver letar sig in i allt från bärbara datorer till komponenter för datorspelare och högpresterande arbetsstationer och superdatorer. Vi rapporterade tidigare om Intels strategi för de kommande Xe-satsningarna som i stora drag kan delas in i integrerade Xe för bärbara datorer, instickskort för stationära speldatorer samt server och datacenterlösningar.

Nu har nya uppgifter om en Intel Xe DG2-produkt dykt upp som till skillnad från det Xe-LP baserade PCI Express-kortet DG1 för utvecklare verkar handla om en MXM-baserad produktserie för bärbara datorer baserat på Xe-HPG. Videocardz rapporterar att kretsen som figurerar i bild är en DG2-baserad produkt med 384 exekveringsenheter och att den utrustas med 6 GB GDDR6.

Intel-DG2-384EU-PCB-1.jpg

Bildkälla: Videocardz

Utöver detta visas också en bild på en okänd produkt som sägs innehålla en hittills ej avtäckt Tiger Lake-H-processor som paras ihop med en DG2-modell bestyckad med 8GB GDDR6. Videocardz spekulerar i att kortet med 8 GB troligen utrustas med fler exekveringsenheter än 6 GB-varianten samt att minnesbussarna bör vara 256 respektive 192 bitar breda.

Intel-DG2-8GB-GDDR6.jpg

Bildkälla: Uniko’s Hardware på Twitter via Videocardz

De fullständiga Xe-HPG-kretsarna ämnade för stationära speldatorer under 2021 har sedan tidigare ryktats innehålla hela 960 exekveringsenheter och kommer troligen att kunna utrustas med ännu större minnesmängder än korten som skymtas i dessa läckor. Då varje exekveringsenhet innehåller åtta FP32 ALU:s (Arithmetic Logic Unit) skulle detta innebära 7 680 kärnor att jämföra med exempelvis GeForce RX 3080:s 8 704 CUDA-kärnor.

Tror du att Intel kan innebära ett rejält hot mot AMD och Nvidia på grafikkortsmarknaden för oss som kräver hög spelprestanda?