I enlighet med vad förhandsrapporter gjort gällande fokuserar Apple idag endast på två produkter, där den första som avhandlas är den smarta klockan Apple Watch. I vanlig ordning tillkommer en uppgradering av huvudserien i form av Watch Series 6, men nytt för i år är att serien får tillskott i form av den billigare syskonmodellen Watch SE.

Watches (1).png
SE (1).png
Series 6 (2).png

I flertalet av de användarupplevelser Apple lyfter fram berättar användare om hur deras Apple Watch varnat för begynnande hälsoproblem, och i vissa fall räddat livet genom tidiga varningar. Nyheterna består dock inte bara av livskritiska funktioner.

Series 6 innehåller en ny hälsosensor som läser av syresättningen i blodet, vilket bygger på att klockan skickar infrarött ljus mot användarens hud och mäter ljuset som studsar tillbaka. Mätningen sker på blott 15 sekunder. Avläsningarna loggas historiskt och även när användaren sover och sammanställer det i ett gränssnitt, vilket ger användaren en tydlig historik över blodets hälsonivå över tid. Syresättningsnivån är åtkomlig var som helst i Watch OS 7, även från klockans urtavla.

Alla de nya klockorna kan spåra fysiologiska tecken på astma genom spårning av syresättning och puls. Detta ska också användas för att studera hur sjukdomar som COVID-19 påverkar syresättning och puls, för att på så sätt snabbare kunna varna användaren för att denne kan vara drabbad av en känd sjukdom som påverkar puls och andning.

Series 6 (12).png
Series 6 (13).png

Den nya processorn S6 baseras på A13 Bionic i föregående Iphone-modeller och bestyckas med dubbla kärnor, vilka optimerats för bättre energieffektivitet. Företaget nämner inga detaljer runt klockfrekvenser eller andra specifikationer, men enligt Apple är kretsen dubbelt så snabb som föregångaren. Skärmen är också mer ljusstark, vilket hjälper vid användning utomhus i starkt solsken. Skärmen är också större vilket ger gränssnittet i Watch OS 7 mer utrymme, vilket gör dess olika gränsnsittselement tydligare och lättare att se.

Series 6 (15).png

Föräldrar kan bestämma vilka kontakter familjemedlemmar får kontakta genom en administrerande mjukvara. En annan barnfokuserad funktion är skoltid, där barn kan ställa in vilken tid då stör ej-läge ska vara aktivt. Funktionen är en del av Family setup, en del i Watch OS 7 som inte kommer till Sverige i första vändan. En annan nyhet som inte kommer till svenska breddgrader är Fitness+, en prenumerationsmodell som bjuder användaren på nya träningspass för en månadsavgift om 9,99 USD eller cirka 110 kronor inklusive moms.

Watch SE och Series 6 får en ny blå färg, en granitgrå färg och en röd färg som ingår i produktserien Product RED där en del av intäkterna går till cancerforskning. Dessa färger kompletterar den existerande guldfärgen. Ett nytt armband i form av solo loop tillkommer, vilket är en silikonrem som ska tåla allt användaren kan utsätta den för, och den kommer i sju olika färger.Ytterligare en variant på solo loop är braided solo loop som likt namnet antyder är en flätad variant av samma enhetliga armband.

Watches (4).png
Watches (2).png
Launch.png
Series 6 (16).png

Instegsmodellen Watch SE går loss för 3 195 kronor inklusive moms. Watch Series 6 tar steget upp till 399 USD, cirka 4 495 kronor inklusive moms för sportmodellen. Precis som tidigare behåller Apple den äldre modellen Watch Series 3 till det facila priset 2 295 kronor inklusive moms. Watch SE och Series 6 blir tillgängliga för köp den 22 september.