Under våren år 2019 introducerade Facebook-ägda bolaget Oculus VR-headsetet Oculus Quest, ett fristående headset där allt som behövs för VR-upplevelsen bakas in i ett trådlöst format. Med sladdanslutningen Oculus Link har PC-användare dessutom fått möjligheten att använda Quest som ett VR-headset som istället ansluter till datorn.

OculusQues2-3.jpg
OculusQues2-2.jpg

Denna flexibilitet gjorde Quest populär, och under det nyligen omdöpta VR-evenemanget Facebook Connect avtäcker bolaget Oculus Quest 2 som kommer med ett flertal uppgraderingar. En efterlängtad förändring ligger i skärmen, som nu består av en enskild LCD-skärm istället för de två OLED-panelerna i föregångaren. Upplösningen uppgår till 3 664 × 1 920 pixlar, eller 1 832 × 1 920 pixlar per öga, och bilduppdateringen tar steget upp från 72 Hz i föregångaren till 90 Hz i Quest 2.

LCD-panelen erbjuder också äkta RGB-pixelmatriser, till skillnad från första Quest vars OLED-paneler använder så kallad Pentile-matriser vilket ger sämre bildkvalitet för skärmar som befinner sig så nära användarens ögon. En märkbar förändring gällande skärmen är att användaren nu inte kan ändra avståendet mellan pupillerna (interpupillary distance, IPD) via ett reglage, utan detta görs istället genom att flytta linserna mellan tre olika steg.

Sett till insidan uppgraderas Quest 2 likt tidigare rapporter angivit med systemkretsen Qualcomm Snapdragon XR2, vilken baseras på prestandakretsen Snapdragon 865 men anpassar denna med optimeringar specifikt för virtuell verklighet (VR) och förstärkt verklighet (AR). Systemkretsen backas av 6 GB primärminne, upp från 4 GB i föregångaren, och den interna lagringen fås med kapaciteter om 64 eller 256 GB. Sett till anslutningar tillkommer Wifi 6, upp från tidigare Wifi 5.

Oculus har också ändrat headsetets fysiska form och egenskaper. Quest 2 anges vara 10 procent lättare än sin föregångare. De remmar som håller headsetet på plats runt användarens huvud har nu fått nytt material och mekanism, där det fasta plastmaterialet från Quest bytts ut mot flexibla tygremmar som bättre kan anpassas efter användarens huvudform. Företaget introducerar dock också Elite-remmen som använder föregångarens fasta plastremmar, och en variant av denna kommer också med en extra batteridel som enligt företaget ska dubblera batteritiden i trådlöst utförande.

OculusQues2-1.jpg

Även handkontrollerna Oculus Touch uppgraderas en aning, där avtryckarknappen stöpts om för att mer efterlikna den som används med den sladdanslutna PC-produkten Oculus Rift S. På tal om denna väljer Facebook att pensionera Rift S under nästa år för att helt fokusera på Quest 2 och dess efterföljare. Den första generationens Quest pensioneras också omedelbart, och det är nu endast möjligt att köpa Quest 2. Sladdanslutningen Oculus Link går nu också ut ur betastadiet och lanseras i skarp version.

En trevlig nyhet med Quest 2 är också att priset sjunker jämfört med första generationen. För konfigurationen med 64 GB lagring landar priset på 349 EUR, motsvarande cirka 3 650 kronor. Priset för varianten med 256 GB lagring stiger istället till 449 EUR, motsvarande cirka 4 700 kronor. Beräknad leveranstid är den 14 oktober år 2020.

Läs mer om Oculus VR-produkter: