När Google började sälja glasögonen Glass år 2013 möttes de initialt med positivt mottagande och medial uppmärksamhet för den futuristiska upplevelsen. Efter en inledande smekmånad höjdes dock röster om problematik med personlig integritet då andra människor inte kan veta om en Google Glass-användare använder kameralösningen eller ej. Glass stöptes därför om till att fokusera på företagslösningar istället.

FB_Aria-7.jpeg
FB_Aria-6.jpeg
FB_Aria-5.jpeg

Problem med integritetsfrågor innebär dock inte att företag överger konceptet, då Facebook under egna Connect-tillställningen avtäcker forskningskonceptet "Aria". Det handlar om glasögon som använder förstärkt verklighet, eller Augmented Reality (AR), för att presentera grafik ovanpå omvärlden runt användaren. Tanken är enligt Facebook att tillhandahålla ett komplement till användarens telefon, likt en smart klocka är idag.

We’re envisioning a time when we have all the benefits of connectivity (and more), without the need to keep our heads and our eyes down, looking at a device

I ett pressmeddelande beskriver bolaget att tanken bakom "Aria" är att presentera viktig information för användaren medan denne exempelvis sitter i bilen, för att på så sätt inte distrahera på samma sätt som en telefonskärm gör. Ett mer oväntat exempel är att hjälpa användaren fokusera på specifika ljudkällor i högljudda omgivningar, och på så sätt filtrera fram önskad ljudkälla.

Project Aria was designed as a way to help us innovate safely and responsibly. To help us develop the safeguards, policies, and even social norms necessary to govern the use of AR glasses and future wearable devices, we’re gathering feedback both from people wearing the device and from people who encounter other people wearing the device in public.

Facebook konstaterar att "Aria" endast är ett forskningsprojekt som utforskar vad AR-glasögon kan vara, och det anses inte ens vara på prototypstadiet. Det innebär att företaget i dagsläget inte har planer på att göra en kommersiell produkt av det gruppen bakom AR-glasögonen tagit fram. Tekniken och konceptet används av Facebooks ingenjörer för att lära sig mer om hur människor interagerar och agerar i AR-miljöer.

FB_Aria-3.jpeg
FB_Aria-4.jpeg

I dagsläget innehåller "Aria"-glasögonen både de sensorer som används i dagens telefoner, såsom GPS-spårning och en främre kamera, och funktioner från VR-headset såsom spårning av ögon- och huvudposition. En del i forskningsarbetet är att ta fram en hårdvarulösning som kan erbjuda alla dessa hårdvarufunktioner och ändå uppnå batteritid som gör glasögonen användbara i praktiken.

Facebooks ingenjörer samarbetar med universitetet Carnegie Melon University för att bland annat undersöka hur AR-glasögon kan användas för att exempelvis utforska museum och flygplatser, där användare med synsvårigheter lättare ska kunna ta till sig information om objekt och skyltar, vägvisning till önskad terminal. Ett separat projekt pågår även med glasögonmakaren Ray-Ban.

De båda bolagen avslöjar inte exakt vad smarta glasögon från Ray-Ban ska medföra, men vad som är klart är att dessa inte kommer integrera en skärm i glasögonen. Det kan innebära att Ray-Ban väljer att implementera någon form av hologramteknik likt Microsofts Hololens, men det återstår att se. Vad som är säkert är att Facebooks vision för förstärkt verklighet inte mynnar ut i en kommersiell produkt i närtid, och det återstår att se om Apples omtalade AR-glasögon blir nästa kommersiella produkt som når marknaden.

Läs mer om förstärkt verklighet (AR):