Ett område som typiskt inte får lika mycket uppmärksamhet som andra egenskaper i nya grafikarkitekturer är deras förmåga att koda och avkoda video effektivt. Även om det kanske inte är ett lika upphetsande område som antal streamprocessorer, mängd grafikminne och specialfunktioner påverkar mediaenheters förmåga att hantera videoformat användarens slutupplevelse.

RDNA2_AV1-1.jpg
RDNA2_AV1-2.jpg

Nästa generations videocodec heter AV1, vilket Nvidias arkitektur Ampere i Geforce RTX 3000-serien blir först ut att stöda för avkodning av video, något som även tillkommer i Intels grafikdel Xe-LP i Tiger Lake-processorerna. Reddit-medlemmen u/stblr gräver nu fram stöd för AV1 i kodtillägg till Linux-kärnan, kod som skickats in av AMD. Det antyder att stöd för AV1 tillkommer för RDNA 2-baserade grafikkort som del i mediaenheten VCN 3.0. Kodtillägget antyder att stödet, likt Nvidias, endast handlar om avkodning (DEC, decode) och inte kodning (encode) av video.

AV1 är ett öppet och avgiftsfritt format som utvecklats som en ersättare till VP9-formatet. Enligt utförda tester uppnår AV1 cirka 34 procent bättre komprimeringsgrad ställt mot VP9, och ställt mot H.264 med dess höga kvalitetsinställning når AV1 cirka 46 procent bättre komprimering. VP9 kan också ersättas med HEVC, även känt som H.265, men då denna standard är avgiftsbelagd har dess utbredning varit begränsad. Implementation av AV1 är till skillnad från HEVC är avgiftsfri, och därmed ökar sannolikheten för att standarden ska komma till användning av i teknikbranschen i stort.

AMD avtäcker RDNA 2 och Radeon RX 6000-seriens grafikkort den 28 oktober år 2020, med en förmodad tillgänglighet kort därefter.

Läs mer om AMD RDNA 2 och Radeon RX 6000: