Nvidia avtäckte tidigare i veckan Geforce RTX 3000-seriens grafikkort efter många månader av rykten och läckor om allt från specifikationer till prestandanivåer. Med en trio modeller avtäckta blev det generella mottagandet ett positivt sådant, gällande både angiven prestanda och prislappar.

En egenskap hos den näst mest avancerade medlemmen Geforce RTX 3080 som dock mötts av viss skepsis är mängden grafikminne, som här uppgår till 10 GB GDDR6X. Minnestypen är förvisso snabbare än det GDDR6-minne som används med Geforce RTX 2080, men storleken är blott 2 GB mer än föregångaren skryter med. Turing-generationens Geforce RTX 2080 Ti skryter dessutom med en större minnesmängd om 11 GB GDDR6.

Tecken på att Nvidia redan har planer på modeller med större mängd grafikminne antyds i det tekniska dokument (PDF) företaget skickat ut till journalister inför lanseringen. Uppmärksamma ögon hos Videocardz noterar att Nvidias tabell med jämförande specifikationer mellan Geforce RTX 3080, RTX 2080 och RTX 2080 Super anger en specifik minnesmängd enbart för den förstnämnda.

I tabellen listas Ampere-modellen som "Geforce RTX 3080 10 GB" medan dess äldre syskon saknar suffix med specifikt angiven minnesmängd. På annat håll i dokumentet listas också det något enklare grafikkortet Geforce RTX 3070 utan angiven minnesmängd i produktnamnet. Tidigare rykten har angivit modeller med både 16 och 20 GB GDDR6X-minne, där dessa konfigurationer spås användas i en vanlig RTX 3080-modell med 20 GB grafikminne som följs av en Super-variant med 16 GB.

Detta är dock endast spekulationer baserade på detaljer som sticker ut i ett dokument, och i väntan på ett officiellt avtäckande får spekulanter nöja sig med Geforce RTX 3080 antingen i Founders Edition-utförande eller modeller från partnertillverkare.

Hur ser du på möjligheten med ett Geforce RTX 3080 med mer grafikminne, nog för att få dig att vänta eller tänker du uppgradera mer i närtid? Dela med dig i kommentarerna!