Under gårdagen öppnades försäljningen av Nvidias nya grafikkort Geforce RTX 3080, och som väntat var efterfrågan extremt hög. När återförsäljarna öppnade portarna vid klockan 15:00 stod det klart att det totala lagersaldot i Sverige kunde räknas i hundratal snarare än tusental, och en knapp halvtimme senare var den första leveransen kort helt slutsålda.

Även Nvidias egna Founders Edition, som endast saluförs via företagets egna webbplats, var extremt svårt att lägga vantarna på. Vid säljstarten fanns inte kortet tillgängligt att beställa och kort därefter ändrades lagerstatus till "Ej i lager". Senare på eftermiddagen kunde dock modellen beställas under en väldigt kort period för att sedan återgå till att vara slutsåld.

This morning we saw unprecedented demand for the GeForce RTX 3080 at global retailers, including the NVIDIA online store. At 6 a.m. pacific we attempted to push the NVIDIA store live. Despite preparation, the NVIDIA store was inundated with traffic and encountered an error. We were able to resolve the issues and sales began registering normally. To stop bots and scalpers on the NVIDIA store, we’re doing everything humanly possible, including manually reviewing orders, to get these cards in the hands of legitimate customers.

I ett uttalande på Nvidias forum säger företaget att de trots förberedelser upplevde tekniska svårigheter vid säljstarten på grund av det höga trycket på webbplatsen. När försäljningen väl kom igång ska det ha uppstått problem med stora volymer robotköp med syftet att sälja korten vidare dyrare, och företaget säger sig nu gå igenom ordrarna manuellt för att sortera ut dessa.

Hos partnertillverkarna bedöms köptrycket ligga betydligt högre än vanligt, och speciellt sett till grafikkort i denna höga prisklass. En tillverkare som SweClockers talat med har för närvarande en restnotering på närmare 10 000 kort för en enskild modell på den nordiska marknaden, där Sverige utgör en en stor del av den sistnämnda sett till försäljning av grafikkort.

En snabb titt hos de olika återförsäljarna talar om små partier av inkommande kort den närmaste tiden, som då uteslutande kommer att användas för att täcka redan liggande ordrar. För den som lägger en ny beställning ser det desto dystrare ut då många kort har beräknade leveransdatum som ligger i oktober medan datumen för populärare modeller har glidit hela vägen in i november.

Ovanpå detta finns det vissa frågetecken kring de introduktionspriser som Nvidia sanktionerat vissa återförsäljare att hålla på utvalda partnermodeller. Fram till den 16 oktober subventioneras de aktuella modellerna med upp emot 1 000 kronor, och det är i dagsläget oklart huruvida dessa rabatter även kommer gälla för liggande ordrar vars kort levereras efter kampanjen tar slut.

Huruvida de beräknade leveransdatumen stämmer återstår att se, men det står dock klart att köptrycket på Geforce RTX 3080 är extremt högt samtidigt som tillverkarna har en del att ta igen på leveransfronten – något som dock inte är helt ovanligt vid nya hårdvarusläpp.

Fick du tag på ett Geforce RTX 3080 igår, eller blev du snuvad på konfekten? Dela med dig i kommentarstråden!