Den som förlitar sig huvudsakligen på trådlös kommunikation i hemmet har med tidigare generationer av Wifi-standarden ofta fått kompromissa med någon egenskap i kommunikationen. Med nya standarden Wifi 6 (802.11ax) ökar inte bara högsta möjliga bandbredd utan framsteg sker även gällande sänkta latenser och minskad känslighet för störningar i nätverken.

Netgear_XR1000-ingress.jpg
Netgear_XR1000-4.jpg

Då nya telefoner, bärbara datorer och även kommande spelkonsolen Playstation 5 bestyckas med stöd för Wifi 6 får spelentusiaster allt fler anledningar till att ta steget till den nya standarden, vilket i synnerhet gäller om de vill använda strömmande speltjänster som Google Stadia och Microsoft Project Xcloud trådlöst. Netgear tar sikte på just dessa användare med routern Nighthawk Pro Gaming XR1000, där säljargumenten är rejält sänkt ping-tid och mjukvaran Duma OS 3.0.

Sett till den trådlösa kapaciteten kan routern sända nätverk över fyra antenner och tre radiokanaler (Tri-Band), där ett nätverk kan etableras över frekvensbandet 2,4 GHz och två nätverk över 5 GHz. Dessa tre nätverk ger en total bandbredd om 5 400 Mbps (675 MB/s), och dessa kan ansluta till sex enheter samtidigt. Den uppseendeväckande vinster Netgear anger är dock att svarstid (ping) sänks med hela 93 procent för tätbefolkade Wifi-nätverk, men det framkommer inte vad företaget jämför mot här.

En del i den ökade bandbredden och sänkta latensen är att Wifi 6-standarden stöder signalmodulering enligt QAM-1024, vilken enligt uppgift ger 25 procent bättre effektivitet i kommunikationen ställt mot Wifi 5. Sett till sladdbaserade nätverks erbjuds fem Gigabit Ethernet-portar, där fyra är Ethernet-anslutningar och en agerar WAN-port. För anslutning av externa enheter finns en USB 3.0 Type-A tillgänglig. Hanteringen av routerns arbetsuppgifter utförs av en trekärnig processor med klockhastigheten 1,5 GHz.

Netgear_XR1000-2.jpg
Netgear_XR1000-3.jpg
Netgear_XR1000-5.jpg
Netgear_XR1000-1.jpg

Stöd för höga trådlösa hastigheter är inget unikt för Netgears produkter, och företaget hoppas istället särskilja sig genom operativsystemet Duma OS 3.0. Paradnumren sett till funktioner är här tre till antalet, där så kallad geo-fencing är en av dessa. Geo-fencing handlar om att mjukvaran väljer spelservrar som befinner sig nära spelaren, för att därmed nå så låg latens som möjligt. Nästa funktion är kontroll över tilldelning av nätverksresurser (QoS).

Med QoS får användaren möjlighet att definiera prioritering av nätverkets resurser, för att exempelvis tilldela enheter som datorer och spelkonsoler mer bandbredd och prioritet i kommunikationen även när andra enheter använder samma trådlösa nätverk. Den tredje funktionen är Ping heatmap, där användaren kan se vilken ping-nivå de egna nätverken har till olika spelservrar på en världskarta för att på så sätt kunna välja vilken som ger bäst spelupplevelse.

En annan mjukvarufunktion är säkerhetsmekanismerna som går under paraplynamnet Netgear Armor. Det handlar om en prenumeration på funktioner från säkerhetsbolaget Bitdefender, där användaren får möjlighet att låsa och radera mobila enheter på distans, ansluta över Bitdefenders VPN-lösning och mjukvaran analyserar också nätverket efter tecken på misstänkt aktivitet och notifierar användaren vid upptäckt hot.

Netgear Nighthawk Pro Gaming XR1000 har ett svenskt riktpris om 3 590 kronor och finns tillgänglig på svenska marknaden nu.

Läs mer om Wifi 6: