De två produktfamiljerna Playstation 4 och Xbox One har tjänstgjort i ungefär sju år, men nu närmar sig pensionen med stormsteg. Nästa omgång spelkonsoler från Sony och Microsoft gör debut i början av november och på båda fronter väntar rejäla hårdvarumässiga uppgraderingar. Systemkretsen är signerad AMD och består av åtta processorkärnor enligt Zen 2, med uppbackning från RDNA 2-baserad grafik.

Den kanske mest omtalade aspekten är dock konsolernas övergång till snabb SSD-lagring, där Microsoft bestyckar Xbox Series X med 1 TB och enklare Series S med hälften. Sonys nytillskott levereras med lagringsutrymme om 825 GB oavsett närvaro av inbyggd optisk läsare. På sistnämnda företags webbplats skymtas nu utrymmeskrav för två titlar som gör debut vid lanseringen, information som pekar mot att det kan bli knivigt att ha hela spelbiblioteket installerat i framtiden – men inte omöjligt.

Miles Morales Demons souls.jpg

Konkret syns det ökänt svåra Demon's Souls och två versioner av Spider Man: Miles Morales. Förstnämnda kommer med en miniminivå på 66 GB, medan Ultimate Launch Edition av sistnämnda landar på 105 GB. Utgåvan innehåller en remaster av Spider Man, och utan detta krymper spelet till 50 GB. Nivåerna är inte några storleksmässiga rekord och bräcks i dagsläget av storspel såsom Red Dead Redemption 2 och Call of Duty: Modern Warfare, som bland annat huserar på Playstation 4.

Tydligt är dock att spelen inte blir mindre med de kommande konsolerna, men detta matchas inte av uppgraderat lagringsutrymme hos nykomlingarna. De lastgamla konsolerna levereras i konfigurationer med 500 GB eller 1 TB mekanisk hårddisk, vilket kan utökas med hjälp av relativt billiga USB-anslutna externa hårddiskar. Sådana tilltag fungerar inte med den kommande generationen, där vissa nya spel kretsar helt kring den extra snabba lagringen.

XboxSeriesX-9.jpg

Playstation 5 ska dock gå att utöka med M.2-anslutna SSD-enheter som kommunicerar över PCI Express 4.0-protokollet, men först i början av år 2021 ska Sony presentera vilka modeller som håller måttet. Med Xbox-familjen blir expansionsmöjligheterna snäppet enklare, genom proprietära minneskort som sticks in i bakkant. Oavsett lösning är sådana lagringsenheter dyra historier, särskilt ställt mot konsolerna som har riktpriser från 4 400 respektive 3 595 kronor.

Inledningsvis ser konsolspelare alltså inte ut att behöva ändra vanor när det kommer till samtidiga installerade spel, men framtiden får utvisa om titlarna växer till sig under spelkonsolernas livstid. Xbox Series X och Series S lanseras den 10 november och i Sverige följer Sony efter den 19:e samma månad. I samband med detta blir också samtliga utrymmeskrav kända för de tillhörande spelen.

Hur många spel brukar du ha installerade samtidigt på PC eller spelkonsol? Tror du att Sonys 825 GB eller Microsofts 512 GB kan bli begränsande för dig? Berätta i kommentarstråden!