Det är ett etablerat faktum att Microsoft gjorde en felsatsning med Xbox One-generationen, vilket ledde till att Playstation 4 sprungit i cirklar runt Microsofts spelkonsoler försäljningsmässigt. Microsoft ämnar ändra på framgångarna med Xbox Series X/S, en strategi som bland annat utgörs av att knyta prenumerationstjänsten Xbox Game Pass och strömmande spel via Xcloud till både spelkonsoler och PC. Bolaget har också förvärvat en rad spelutvecklare för att stärka spelutbudet på nästa generation.

Tidigare förvärv bleknar dock i jämförelse med det senaste uppköpet, där Zenimax Media blir en del av Microsofts speldivision. Zenimax Media är ägarbolaget bakom Bethesda Softworks, som i sig innehåller ett flertal utvecklare och ikoniska spelserier. Utöver Bethesdas egna storserier The Elder Scrolls och Fallout huserar företaget också klassiska utvecklare som Id Software, vars spelserier Doom och Quake tillhör spelbranschens mest namnkunniga.

Spelutvecklare inom Zenimax Media:

Klicka för mer information
  • Alpha Dog

  • Arkane

  • Bethesda Softworks

  • Bethesda Game Studios

  • Id Software

  • MachineGames

  • Roundhouse Studios

  • Tango Gameworks

  • ZeniMax Online Studios

Visa mer

Utöver dessa giganter rymmer Bethesda Softworks även utvecklaren Arkane Studios som ligger bakom Dishonored-serien och det senaste tillskottet i Prey-serien. Svenska Machinegames ingår också, där utvecklaren är mest känd för nya tillskott i Wolfenstein-serien. Sett till online-spel står Zenimax Online Studios också bakom den allt mer populära MMORPG-titeln The Elder Scrolls Online.

Enligt uppgifter från Gamesindustry.biz värderas affären till 7,5 miljarder USD och expanderar Microsofts interna spelstudios från 13 till 23 stycken. Antalet anställda växer också med 2 300 individer. Microsoft klargör också att alla framtida Bethesda-spel släpps på Xbox Game Pass på lanseringsdagen, vilket alltså inkluderar stortitlar som The Elder Scrolls VI och Starfield.

Nyheten innebär också att efterlängtade framtida Bethesda-spel som The Elder Scrolls VI och science fiction-osande rollspelet Starfield får ett naturligt hem på Xbox Series-spelkonsolerna, Windows 10 och Xbox Game Pass-tjänsten. Det framkommer inte om förvärvet ändrar på tidigare planer om lanseringar på konkurrerande företags spelkonsoler.

Läs mer om Bethesda Softworks-spel: