Lanseringen av Geforce RTX 3000-serien har varit stökig. I ett försök att kartlägga ungefär hur många kort som kan ha letat sig in in Sverige har SweClockers ringt runt till några stora svenska återförsäljare. Före lanseringen var vissa av de återförsäljare SweClockers pratat med positiva och talade om hundratals inkommande kort till lanseringen. När dammet lagt sig och lanseringen av RTX 3080 är förbi oss är det något annorlunda ton i skällan.

En återförsäljare som vi pratat med som vill förbli anonym svarar att de fick strax över 50 stycken Geforce RTX 3080 inför lanseringen och att de fått strax under 50 stycken Geforce RTX 3090 inför säljstarten nu på torsdag. En annan aktör nämner cirka hundratalet RTX 3090-exemplar, vilket i sin tur sägs vara "något färre" än det antal RTX 3080 som samma återförsäljare hade vid dess lansering.

Gissningsvis rör det sig om runt 600 till 800 stycken Geforce RTX 3080 som totalt var tillgängliga vid lanseringstillfället i Sverige. Enligt våra uppskattningar ser Geforce RTX 3090 ut att landa på cirka 400 till 500 stycken. Vad det gäller efterfrågan vittnar en av återförsäljarna om flera tusen beställningar, men några tiotal levererade kort än så länge.

Givetvis reflekterar en sådan fördelning inte försäljningsprognoserna för respektive grafikkrets, istället är det andra faktorer som ligger bakom fördelningen. Rent spekulativt kan det handla om att den större kretsen är mer lönsam eller att den är viktig ur ett marknadsföringsperspektiv.

Läs mer om Geforce RTX 3000-lanseringen: