Under år 2019 började rykten florera om att Amazon skulle bli nästa bolag att lansera en strömmande speltjänst, och därmed konkurrera med Google Stadia, Microsofts Project Xcloud och Sonys Playstation Now. Rapporterna visar sig stämma då Amazon nu avtäcker strömmande speltjänsten Luna, som dock skiljer sig åt något ställt mot konkurrenterna.

AmazonLuna-4.jpg
AmazonLuna-5.jpg

Amazons stora särskiljande egenskap med Luna är att tjänsten bygger på att kunder kan prenumerera på olika kanaler, där en kanal är en separat prenumeration. Standardprenumerationen är företagets egna Luna+, där användaren får tillgång till "obegränsat antal speltimmar" i ett ständigt växande spelbibliotek. Den andra avtäckta kanalen kommer från Ubisoft, som dock inte är tillgänglig under testperioden utan tillkommer "snart".

Med Amazon Luna kan användare strömma spel i upplösningen 1080p med bilduppdatering om 60 FPS, men 4K UHD-upplösning ska tillkomma senare. Spelare kan strömma till två enheter samtidigt och plattformar som stöds inkluderar PC, Mac OS, webbapplikationer för IOS samt Amazons egna mediaenhet Fire TV. Webbläsaren Chrome stöds på PC och Mac OS. På PC krävs operativsystemet Windows 10 med ett DirectX 11-kompatibelt grafikkort.

Sett till internetanslutning krävs bandbredd om 10 Mbps för 1080p, och 35 Mbps för 4K UHD. Stödet för trådlösa Wifi-nätverk gäller båda frekvensbanden 2,4 GHz och 5 GHz, men precis som med Googles och Microsofts tjänster rekommenderas användaren att använda 5 GHz då det medger både högre bandbredd och lägre latenser. Amazon klargör också att strömmande spel konsumerar stora mängder data, där upp till 10 GB per timme anges som exempel.

AmazonLuna-3.jpg
AmazonLuna-2.jpg

Utöver speltjänsten introducerar Amazon också handkontrollen Luna Controller, vars design påminner en del om Nintendos Pro Controller för spelkonsolen Switch. I samma stil som Googles Stadia-handkontroll ansluter Luna Controller direkt till Amazons servrar, för att på så sätt reducera svarstiden (latensen) i kommunikationen. Föga oväntat bestyckas handkontrollen också med en mikrofon som låter användaren ställa frågor till den digitala assistenten Alexa.

Användare som inte vill investera i Amazons handkontroller kan dock använda lokala Bluetooth-anslutna enheter som exempelvis handkontrollen för Xbox One, Dualshock 4 för Playstation 4 och även mus och tangentbord. Amazon Luna lanseras nu som en testperiod där användare kan anmäla intresse. Tjänsten är inledningsvis endast tillgänglig i USA, och prislappen för testperioden hamnar på 5,99 USD eller cirka 60 kronor. Företaget avslöjar inte vad det ordinarie månadspriset landar i efter testperioden.

Ser Amazon Luna lockande ut för dig, eller är din reaktion mer i stil med "inte ännu en strömmande speltjänst"? Är du över huvud taget intresserad av att strömma spel över nätet?