Vid lanseringar av eftertraktade produkter kan det hända att bolaget bakom produkten inte kan möta efterfrågan, med resultatet att en begränsad del av spekulanterna får tag på en enhet. Lanseringar med begränsad tillgång brukar i teknikbranschen kallas en papperslansering, det vill säga att produkterna är lanserade på pappret men inte riktigt i praktiken. Med Geforce RTX 3080 och RTX 3090 har Nvidia exempelvis inte kunnat mätta efterfrågan, med besvikna kunder som resultat.

Detta har fått vissa att rikta oroade blickar även mot AMD:s kommande grafikkort i Radeon RX 6000-serien, som avtäcks i oktober. En sådan oroad grafikkortsentusiast vädrar sin oro i ett inlägg på Twitter, där personen slår vad om 10 USD om Radeon RX 6000 inte blir en papperslansering. På det svarar Frank Azor, chefsarkitekt för spelområdet hos AMD, att han ser fram emot att vinna vadslagningen.

I efterföljande Twitter-inlägg utlovar ytterligare individer att bjuda Frank Azor på diverse summor och restaurangbesök om AMD lyckas undvika svag tillgång vid lanseringen av Radeon RX 6000-serien, erbjudanden och inviter han svarar på med samma mått av självsäkerhet som i det ursprungliga svaret. Stark tilltro till möjligheterna om en hård lansering säger dock inget om exakt hur god AMD:s tillgång kommer vara när beställningsportarna öppnar.

AMD har likt företag som Nvidia, Sony, Microsoft och Apple tillverkat produktnyheterna under en period som plågats av en global pandemi, något som påverkar flera led i produktionskedjan. Om tillgången blir så god som Frank Azors självsäkra inlägg antyder har bolaget troligtvis inlett produktionen tidigt, och arrangerar lanseringsevenemanget förhållandevis sent på året för att ge ytterligare tid till att få upp produktionsvolymerna.

Om bolaget fortsatt använder TSMC:s tillverkningsteknik på 7 nanometer möjliggör den beprövade arbetskedjan troligtvis en hög grad av fungerande kretsar, vilket Nvidia kanske inte gör i samma utsträckning då bolaget byter till Samsungs 8-nanometersteknik i och med Geforce RTX 3000 "Ampere"-serien.

AMD presenterar Radeon RX 6000-serien med RDNA 2-arkitekturen under huven den 28 oktober år 2020. Då blir det klart om tillgången blir så god som antytt, och om en större mängd grafikminne blir ett av AMD:s stora säljargument i konkurrensen med Nvidia.

Läs mer om AMD Radeon RX 6000-serien: