Två typer av produkter som är populära hos spelentusiaster, på PC-sidan såväl som hos konsolspelare, är LG:s TV-apparater med OLED-paneler och Nvidias grafikkort i Geforce-familjen. När det sistnämnda bolaget nyligen lanserade Geforce RTX 3000-serien var det därför många som testade just denna kombination, och upptäckte då att TV-apparaterna inte stöder full funktionalitet över TV:ns HDMI 2.1-ingångar.

Problem som uppstår berör OLED-TV:s i LG 9- och X-familjerna, och består i att skärmen blir svart när ett Geforce RTX 3000-kort används i 4K UHD-upplösning med bilduppdatering på 120 Hz och G-Sync aktiverat. TV-modeller i företagets OLED X-serie lider också av att TV:n sänker så kallad chroma subsampling från RGB 4:4:4 till 4:2:2 när bilduppdatering om 120 Hz används.

LG_OLED_RTX3000-4.jpg
LG_OLED_RTX3000-5.jpg
LG_OLED_RTX3000-3.jpg

LG utlovade i samband med detta att en uppdatering av mjukvaran är under utveckling, och att denna ska åtgärda de rapporterade problemen. Enligt Youtube-kanalen HDTVTest, som testkört en betaversion av uppdateringen, håller LG vad de lovat. När en av de påverkade TV-modellerna i CX-familjen utsätts för både egna och externa testverktyg uppges TV:n leverera "pixelperfekt" resultat med chroma subsampling av 4:4:4-typ.

LG_OLED_RTX3000-2.jpg
LG_OLED_RTX3000-1.jpg

När det gäller problem med stöd för G-Sync och tekniken Variable Refresh Rate (VRR) sägs också problemen med blinkade uppspelning (eng. flicker) vara åtgärdade. Åtgärden testas med Nvidia pendulum, ett testverktyg för G-Sync och dess stöd för Freesync. Med betaversionen av LG:s kommande uppdatering på plats kan TV:n driva pendulum-testet i 4K UHD-upplösning och bilduppdatering i 120 Hz med G-Sync aktiverat.

LG Sverige har i samtal med SweClockers bekräftat att den nya uppdateringen med åtgärder på plats lanseras "inom ett par veckor". Den kan med andra ord sannolikt vara på plats innan alla fått sitt exemplar av ett Geforce RTX 3000-kort, och innan de HDMI 2.1-kapabla spelkonsolerna Playstation 5 och Xbox Series X/S når marknaden.

Har du upplevt dessa problem med LG:s TV-apparater? Och tänker du använda dessa med HDMI 2.1-kapabla grafikkort eller spelkonsoler, eller både och kanske?