Apple har fått mycket uppmärksamhet för bolagets val att gå över till egenutvecklade ARM-processorer även för bolagets Mac-datorer, men rivalen Microsoft inledde sina satsningar betydligt tidigare. Utöver att utveckla Windows on ARM har Microsoft också utvecklat anpassade ARM-processorer i samarbete med Qualcomm, vilket bar frukt först med systemkretsen SQ1 som sköter beräkningarna i hybriddatorn Surface Pro X.

SurfaceProX-4.jpeg

Trots att Surface Pro X mottog hyllningar för dess design och konstruktion plågades mottagandet ändå av kritik mot en egenskap, nämligen att Windows on ARM inte stöder 64-bitarsmjukvara, så kallade x64-applikationer. Då renodlade x64-applikationer är tämligen vanligt förekommande hämmar det kompatibiliteten, och även möjlighet att dra nytta av större mängder primärminne för tungdrivna applikationer. I ett blogginlägg meddelar Microsoft att stöd för x64-stöd för ARM kommer snart.

Blogginlägget tar upp hur Windows roll i PC-världen har förändrats, och att stöd för 64-bitars mjukvara på ARM-processorer är en viktig del av denna förändring. Bolaget meddelar att emulering av 64-bitars applikationer för Windows introduceras i november år 2020 för medlemmar i testprogrammet Windows Insider. Denna uppdatering tillför också en optimerad version av webbläsaren Edge som ska belasta systemet mindre, med bättre batteritid som resultat.

Programmerare ska också kunna njuta av utvecklarverktyget Visual Studio kompilerar kod för Windows 10 on ARM mer effektivt än tidigare. Microsoft samarbetar med partnerföretag som Acer, HP, Lenovo och Samsung för att säkerställa att x64-emuleringen fungerar bra med Windows on ARM på bolagens datorer, samt Microsofts egna datorer i Surface-familjen logiskt nog. Blogginlägget nämner dock inte när x64-emuleringen är tänkt att ta plats i en skarp version av Windows 10 för ARM.

Win10_news-1.jpg

Windows 10 20H2 bjuder bland annat på en justerad startmeny.

Nästa version av Windows 10 är nära förestående då årets andra stora uppdatering släpps i oktober. Uppdateringen med namnet October 2020 Update, eller Windows 10 20H2 som den också kallas, bjuder på mindre förändringar ställt mot vårens funktionsspäckade uppdatering Windows 10 2004. Nyheterna i oktober inkluderar att systeminformation i Kontrollpanelen flyttas till inställningsmenyn i Windows 10, att webbläsaren Edge är förinstallerad samt en justerad startmeny.

Microsoft har inte meddelat konkreta datum för vare sig när x64-emulering blir tillgänglig för Windows Insider-medlemmar eller när oktober-uppdateringen släpps. Då testversioner av den sistnämnda nått sin sista version inför lanseringen är Windows 10 October 2020 Update sannolikt inte långt bort, men likt tidigare uppdateringar sker utrullningen sannolikt stegvis för att undvika problem med kompatibilitet.

Läs mer om Windows on ARM: