Youtube-kanalen Gamers Nexus är, oss veterligen, först ut med att genomföra ett utförligt test av en SLI-konfiguration där två av Nvidias värstingkort i nya Geforce RTX 3000-serien parkopplas med varandra.

Nvidia meddelade nyligen att företaget slutar stödja SLI i nya drivrutiner och att spelmakare själva får bygga in stöd i sina speltitlar. I dagsläget har fjorton titlar stöd för multi-GPU-lösningar direkt i sina respektive spelmotorer.

Se hela listan på titlar med inbyggt stöd för SLI

Shadow of the Tomb Raider
Civilization VI
Sniper Elite 4
Gears of War 4
Ashes of the Singularity: Escalation
Strange Brigade
Rise of the Tomb Raider
Zombie Army 4: Dead War
Hitman
Deus Ex: Mankind Divided
Battlefield 1
Halo Wars 2
Red Dead Redemption 2
Quake 2 RTX

Visa mer

I teorin ska inte ens en SLI- eller Nvlink-brygga behövas för vissa konfigurationer, men under Gamers Nexus genomgång stöter de på problem vid försök med att köra tester utan Nvlink. Dessa försök resulterar i att spelen inte aktiverar stöd för multigrafikkort.

Med testsystemet väl konfigurerat bjuder dock två Geforce RTX 3090 i SLI på milt uttryckt imponerande resultat i de få speltitlar som har stöd inbyggt. Största skillnaden i testet uppvisas i Strange Brigade där skalningen i bästa fall uppmätte hela 98 procent med gränssnittet DirectX 12.

3090_SLI.jpg

Skalningen är tekniskt sett något sämre i Vulkan men bildfrekvensen är desto högre vilket innebär att det utgör ett av testets mer intressanta resultat. Från att ett enskilt kort når 188,3 FPS tar två kort steget till resultat om 362,5 FPS. Det innebär en ökning om cirka 93 procent.

I det spel som troligtvis har störst spelarbas, Red Dead Redemption 2, skalar korten något sämre men ger ändå ett lyft på 49 procent från 104 till 155,3 FPS när spelet körs i upplösningen 4K UHD. Även i Quake II RTX imponerar konfigurationen då den möjliggör över 60 FPS i 4K UHD-upplösning vilket tidigare inte varit möjligt.

Att tillägga för i princip samtliga tester i videon är att medan den genomsnittliga bildfrekvensen ofta ökar rejält ser inte den lägsta percentilen samma dramatiska ökning. Däremot tillägger Gamers Nexus att de inte upplevde några problem med ojämn bildleverans, så kallad stuttering.

Saknar du det breda stödet för SLI eller tycker du det är bra att Nvidia lägger sina utvecklarresurser på annat? Och har du mot förmodan tänkt skaffa två Geforce RTX 3090 för att köra i SLI?