Det absoluta toppskiktet i Nvidias splitternya Geforce RTX 3000-serie har gjort debut, även om få entusiaster hittills lyckats knipa ett RTX 3080 eller RTX 3090. Framöver hägrar nästa steg i utrullningen i form av RTX 3070, som under den första presentationen uppgavs leverera prestanda i nivå med "Turing"-familjens flaggskeppskort RTX 2080 Ti.

Vid avtäckandet parades detta med ett släppdatum spikat till den 15 oktober, men nyligen meddelade Nvidia via ett blogginlägg att lanseringen förskjuts till den 29 oktober – ett försök till bättre tillgänglighet på lanseringsdagen. I samma inlägg flikar grafikjätten in fler relativa prestandasiffror för den kommande modellen, som ställs mot föregångaren Geforce RTX 2070 och RTX 2080 Ti.

geforce-rtx-3070-available-rtx-ampere-3070-perf.png

I jämförelsen lyfter Nvidia en blandning av spel, rendering och syntetiska tester med Geforce RTX 2070 som basnivå. Som väntat slår det kommande kortet sin föregångare i alla tester, där det i alla fall utom ett rör sig om en prestandaökning norr om 50 procent. Bolaget menar också att den generella prestandan trumfar RTX 2080 Ti i majoriteten av testerna.

3070 2.PNG

Bildkälla: Videocardz

Nvidia avslöjar dock inte några exakta bildfrekvenser, renderingstider eller poäng, men Videocardz har kontrollerat och jämfört staplarnas höjd i antal pixlar, för att kunna sätta mer exakta siffror på prestandakliven. När det gäller jämförelsen mellan Geforce RTX 3070 och RTX 2080 Ti hamnar förstnämnda i snitt 8 procent framför den senare, medan ökningen är 68 procent när referensen RTX 2070 används.

Across a variety of ray-traced and rasterized DirectX and Vulkan titles, the GeForce RTX 3070 delivers similar or faster performance than the GeForce RTX 2080 Ti (which sold for twice the price) and is on average 60% faster than the original GeForce RTX 2070.

Avslutningsvis skickar Nvidia med ett uttalande där de menar att sistnämnda jämförelse är på 60 procent i spelsammanhang. Informationen om snarlikt Geforce RTX 2080 Ti-prestanda upprepas också. Värt att ha i åtanke kring Videocardz jämförelse är att den väger in Blender och Luxmark, som det kommande kortet ser ut att prestera extra bra i. Den som enbart är ute efter spelprestanda bör därför skruva ned förväntningarna något. Några nypor salt är också att rekommendera då samtliga testresultat är signerade Nvidia.

Läs mer om grafikkort: