När Microsoft introducerade visionen för telefoner med dubbla skärmar i form av Surface Duo blev mottagandet till största del mycket positivt. Den anpassade Android-upplevelsen med en unik tolkning av trenden med vikbara telefoner lockade många. När telefonen väl nådde recensenters händer var tongångarna mycket positiva gällande hårdvaran, medan mjukvaran beskrivs som opolerad och problemfylld.

Surface-Duo-cracking.jpg
Surface-Duo-cracking-2.jpg

Surface Duo lanserades den 10 september år 2020 och har därmed hunnit befinna sig i tidiga köpares händer ett par veckor. Bekymmer med mjukvaran ser inte ut att vara det enda som plågar användarupplevelsen då ett flertal rapporter i forumet Reddit pekar på hårdvara som spricker utan allt för omild behandling. Boven i dramat förefaller vara plastchassit runt telefonens USB Type-C-laddningsport, vilken inte skyddas av Gorilla Glass likt övriga delar av telefonen.

Inledningsvis ansågs rapporter om bristande kvalitet vara ett resultat av omild behandling från användaren, men efter att ett flertal rapporter om sprickor runt laddningsporten fyllt Reddit-tråden förefaller det istället vara ett relativt vanligt fenomen. Det är inte heller det första problemet med kvalitet som rapporterats med Surface Duo, då en snedvriden fingeravtrycksläsare noterats hos både användare och recensenter.

Problemet med sprickor runt laddningsporten förvärras av det faktum att USB Type-C-porten är fastlödd på moderkortet, och om chassit runtomkring denna går sönder exponeras både porten och delar av moderkortet för yttre påverkan, och risk för ytterligare skada. Detta verkar dock vara bekymmer som dyker upp under vardagligt bruk, då Surface Duo klarade sig med bravur i Jerryrigeverythings hårdhänta hållbarhetstest.

Surface-Duo-cracking-3.jpg

Tidigare rapporterade problem innefattar en något snedvriden fingeravtrycksläsare.

Problem med den första generationen av en ny typ av produkt är inte unikt för Microsoft, och bolaget lär sannolikt introducera förbättringar i generation två med lärdomarna från dess föregångare. För de kunder som betalat de 1 399 USD som Surface Duo kostar, motsvarande cirka 15 700 kronor inklusive moms, är detta sannolikt en klen tröst. Surface Duo har i skrivande stund inte lanserats på den svenska marknaden.

Läs mer om Microsoft Surface Duo: