När Apple avtäckte den nya surfplattan Ipad Air 4 gjordes den sällskap av systemkretsen A14 Bionic. Den blir först ut att tillverkas på TSMC:s 5-nanometersteknik vilket borgar för god energieffektivitet, men tidiga läckta prestandaresultat skvallrade om att framstegen sett till just prestanda var blygsamma. I nya resultat är framstegen desto mer imponerande och lämnar konkurrerande kretsar från Qualcomm och Samsung i kölvattnet.

A14Bionic_L0etodream.jpeg

Geekbench 5-resultat för A14 Bionic (klicka för att se resultaten i sin helhet).

De läckta uppgifterna kommer från Twitter-användaren L0vetodream som publicerar Geekbench 5-resultat om 1 583 poäng för enkeltrådade beräkningar, och 4 198 poäng för flertrådade sådana. Jämförelsevis når bäst presterande konkurrenten Qualcomm Snapdragon 865 typiskt enkeltrådat resultat om 890 poäng och 3 280 poäng som högst för flertrådade beräkningar.

Specifikationer

Apple A14 Bionic

Qualcomm Snapdragon 865 Plus

Samsung Exynos 2100*

Tillverkningsteknik

5 nm TSMC

7 nm TSMC

5 nm Samsung

Antal kärnor

2× Firestorm
4× Icestorm

4× Cortex-A77
4× Cortex-A55

1× Cortex-X1*
3× Cortex-A78*
4× Cortex-A55*

Klockfrekvenser

Processor: Okänt
Grafikdel: Okänt

Processor: 2,42–3,1 GHz
Grafikdel: 646 MHz

Processor: 2,21–2,91 GHz*
Grafikdel: Okänt

Grafikdel

4 kärnor

6 kärnor

Okänt

Mobilt nätverk

4G/LTE
5G*

4G/LTE
5G (Sub-6 Ghz, mmWave)

4G/LTE
5G (Sub-6 GHz, mmWave)*

* Specifikationerna baseras på läckta uppgifter och ska ses som spekulativa fram till dess att de bekräftas.

Telefonrivalen Samsung har ännu inte lanserat processorn Exynos 2100 på den egna 5-nanometerstekniken, men tidiga läckta prestandauppgifter anger enkeltrådat resultat om 1 038 poäng och 3 060 poäng i flertrådade scenarion. Då dessa uppgifter kommer från ej lanserade produkter återstår utrymme för justeringar och optimeringar sett till drivrutiner, och bättre slutgiltiga resultat är också att vänta enligt rykteskvarnen. Oavsett vilket ser A14 Bionic ut att leverera prestandamässigt.

De lovande resultaten dyker upp i samband med att rykten florerar om en stundande satsning på spel från Apples håll. Företaget sägs planera en kommande version av mediaenheten Apple TV där hästkrafterna från A14 Bionic kombineras med en egen handkontroll, där Twitter-användaren Fudge också uppger att Apple investerar stora summor i spelprojekt som liknar Nintendos hyllade stortitel The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Dessa stortitlar blir därmed en del av prenumerationstjänsten Apple Arcade, och speltitlarna är på en så pass tekniskt avancerad nivå att de kräver 2019 års processor A13 Bionic under huven. Den nya Apple TV-modellen får enligt rykten en ny kylarlösning för att kunna nå högre klockfrekvenser. Uppgifter om lanseringsdatum saknas i dagsläget och A14 Bionic gör därmed troligtvis betydligt tidigare debut i Ipad Air 4 och kommande Iphone 12-serien.

Vad tycker du om en högpresterande Apple TV som spelplattform? Är det något du kan tänka dig satsa på, eller är den enbart en mediaenhet du kompletterar med andra spelplattformar?