Till skillnad från Microsoft har Sony inte valt att demonstrera vare sig hårdvaran eller spelen för Playstation 5. Microsoft har skickat ut spelkonsolen Xbox Series X till medier och videokreatörer och låtit dessa ta tempen på hur maskinen hanterar bakåtkompatibla spel från Xbox One-generationen, komplett med demonstration av snabb växling mellan speltitlar med funktionen Quick Resume.

Detta förhandstest gick ut hos internationella medier, men när Sony väljer att lyfta på locket är det endast japanska medier och kreatörer som gäller. Bland de välkända spelpublikationerna ingår bland annat den klassiska speltidningen Famitsu, som lämnar rapport i både artikel- och videoformat. Ett genomgående intryck är att Playstation 5 är mycket tystgående, i en utsträckning som gör det svårt att urskilja fläktljud i ett rum där ljud från spelet som körs dränker eventuellt fläktljud från spelkonsolen.

PS5handson-6.jpg
PS5handson-7.jpg
PS5handson-1.jpg
PS5handson-3.jpg
PS5handson-4.jpg
PS5handson-8.jpg

Påstådd bild på kylarlösningen i Playstation 5. Bilden kommer inte från de medier som testat Playstation 5 och får ses som högst spekulativ.

Playstation 5 är en betydligt större enhet än Xbox Series X, där Microsoft valt en torndesign där en toppmonterad fläkt transporterar ut varmluft från en inre pelare ut ur enhetens ovansida. Enligt läckta bilder på en nedmonterad Playstation 5 har Sony valt en mer traditionell design med en fläkt över kretsuppsättningen och en väl tilltagen kylfläns i närheten av denna. Lösningen är betydligt mer utrymmeskrävande än Microsofts design, men enligt utsago är även Sonys kylarlösning effektiv.

Enligt flera medier och kreatörer är också den nya handkontrollern Dual Sense en trevlig uppgradering. I speltitlar som Godfall används exempelvis den haptiska återkopplingen i avtryckarna (eng. triggers) på kontrollens baksida för att ge olika vapen olika fysisk återkoppling, vilket låter användaren känna vilken typ av vapen som används och vilken fysisk effekt den har när den åsamkar skada på omgivningen.

Den haptiska återkopplingen reflekterar också riktning, så om spelaren blockerar en attack med skölden på vänster arm känns blockeringen av på Dual Sense-kontrollerns vänstra sida. En inte helt oväntad reflektion gäller den SSD-baserade lagringen i Playstation 5, som enligt testare gör laddningstider "obefintliga". Famitsu delar med sig av demonstrationer i form av spelen Astro's Playroom och Godfall.

I det förstnämnda startar spelaren om vid senaste spartillfälle med blott en sekunds laddningstid, något som även gäller när spelaren biter i gräset i Godfall. Astro's Playroom kommer förinstallerat på alla Playstation 5-enheter medan Godfall är en lanseringstitel för den nya spelkonsolen. Inblick i både hårdvara och spel sträcker sig dock inte till operativsystemets gränssnitt, vilket ännu är höljt i dunkel.

Playstation 5 lanseras den 19 november år 2020 till ett riktpris om 499 USD, motsvarande cirka 5 500 kronor inklusive moms. Digital Edition utan optisk skivläsare går loss på 399 USD, cirka 4 400 kronor inklusive moms. Vad de svenska priserna blir i praktiken och om medlemmar lyckats få tag på en enhet diskuteras flitigt i den stora forumtråden om Playstation 5.

Läs mer om Playstation 5: