När recensionerna av Nvidias senaste toppkort Geforce RTX 3090 publicerades var den allmänna slutsatsen att den monstruösa mängden grafikminne och tillhörande prislappen inte matchade den prestandamässiga vinsten ställt mot syskonet RTX 3080. SweClockers test konstaterar att RTX 3090 bjuder på cirka 12 procent bättre rasterprestanda i 4K UHD, och att kortet är bättre lämpat för den som jobbar med krävande kreativa tillämpningar.

Crysis3_VRAM-3.jpg

En spelare som inte vill låta minnesmängden gå oanvänd är Twitter-användaren Strife212, som istället för att maxa grafikinställningarna i Crysis 3 helt sonika installerar hela spelet i det 24 GB stora grafikminnet på Geforce RTX 3090. Bedriften uppnås genom mjukvaruverktyget GPU RAM Drive som används till att skapa en virtuell lagringsenhet med 15 GB lagringskapacitet på grafikminnet. Med Crysis 3 installerat återstår 9 GB av kortets totala 24 GB som spelet kan användas till grafikminne.

Strife212 meddelar att spelet flyter på väldigt bra i upplösningen 4K UHD med höga grafiska inställningar, där den enda bilden från spelet uppvisar bilduppdatering om 75 FPS. Trots att helheten körs på grafikminnet uppges den totala använda mängden grafikminne inte överstiga 20 GB. Att köra spelet helt mot grafikminnet påminner om konceptet bakom Microsofts Directstorage och Nvidias RTX IO, fast istället för att läsa in spelinnehåll snabbt från en SSD använder Strife212 här istället grafikkortets minne som lokal SSD-lagring.

Rapporten nämner dock inte fler detaljer än så och det framkommer inte om användaren stött på problem med Crysis 3 installerat på grafikminnet, eller om några andra speltitlar har testats för bredare kompatibilitet. Det är utan tvekan en intressant hemmasnickrad lösning på problemet med oanvänt grafikminne i Geforce RTX 3090, och det återstår att se om Strife212 eller andra användare återupprepar experimentet med höstens AMD Radeon RX 6000-serie.

Har du investerat i ett Geforce RTX 3090? Om du har fått tag i ett exemplar, skulle du få för dig att testa på experimentet ovan och installera önskad speltitel i grafikminnet?