När Nvidia sparkade igång Ampere-generationens grafikkort för konsumenter med Geforce RTX 3080 blev efterfrågan hos kunderna stor, så stor att både bolagets egna Founders Edition-kort och partnertillverkade modeller sålde slut omgående. I ett uttalande meddelade Nvidias VD Jensen Huang att begränsad tillgång kommer gälla under resten av år 2020.

En del i problemen med att få tag på ett exemplar av Geforce RTX 3080 har legat individer och automatiserade köpsystem (eng. botar) som köper på sig flera exemplar och sedan säljer vidare dessa för mer pengar än det officiella riktpriset. Som om detta inte vore nog av ett problem anklagas ett dotterbolag till MSI i USA för att sälja vidare Geforce RTX 3080-kort på auktionssidan Ebay.

MSI_tjyvar-1.jpg
MSI_tjyvar-2.jpg

Företaget i fråga heter Starlit Partner vilket har sålt fyra Geforce RTX 3080-kort till ett pris om 1 359 USD, ett ordentligt steg upp från Nvidias riktpris om 699 USD för bolagets Founders Edition-modell och 600 USD över vad MSI:s egen modell Gaming X kostar. Uppmärksamma användare på Reddit noterar att Starlit Partner är ett dotterbolag till MSI i USA, något register hos varumärkesbolaget Justitia Trademark bekräftar.

I ett inlägg på Twitter bekräftar MSI USA att Starlit Partner hanterar lagerföring och försäljning av begagnade produkter, och att företaget således inte borde ha tillgång till så nya produkter som Geforce RTX 3000-serien. MSI USA meddelar att en utredning inletts där målet är att gå till botten med hur Starlit Partner kunde få tillgång till produkter de inte ska ha åtkomst till.

Vidare konstaterar MSI USA också att Starlit Parner har fått instruktioner om att kontakta köparna av de fyra sålda exemplaren av Geforce RTX 3080, och erbjuda dessa antingen pengarna tillbaka eller mellanskillnaden mellan vad kunden betalat och kortens faktiska riktpris. MSI USA utlovar också att en strängare policy runt denna sortens försäljning ska införas för att motverka liknande snedsteg i framtiden.

Läs mer om tillgångsproblem med Geforce RTX 3000-serien: