Att kalla Nvidias nya grafikkortsserie hett eftertraktad är något av en underdrift. När bolaget släppte Founders Edition-utgåvan av prestandakortet Geforce RTX 3080 till försäljning sålde den snabbt slut, och samma situation har varit gällande med partnertillverkade kort. Även efterföljande Titan-ersättaren Geforce RTX 3090 sålde slut snabbt, och Nvidias VD Jensen Huang bekräftade nyligen att svag tillgång gäller under resten av året.

Att tillgången är begränsad har varit tydlig, men exakt hur många beställningar återförsäljare får kontra hur många kort de får levererade till sig av Nvidias partnertillverkare har däremot varit höljt i dunkel. Danska återförsäljaren Proshop visar prov på transparens då bolaget tillhandahåller en informationssida som sammanställer uppgifter om beställningar, hur många grafikkort som levererats från Nvidia och hur många som är på väg.

RTX3000_Proshop-1.jpg
RTX3000_Proshop-2.jpg

En granskning av det först lanserade Geforce RTX 3080 visar att flest beställningar lagts på Asus grafikkort, där modellen RTX 3080 TUF mäter in på 1 024 stycken följt av dess OC-syskon på 967 stycken. Totalt har Proshop fått in 30 stycken RTX 3080 TUF sedan lanseringen, och inga nya kort är på väg i skrivande stund. Dess OC-syskon klarar sig lite bättre då 53 grafikkort är på väg till Proshop.

Sett till övriga tillverkare klarar sig Gigabyte bäst sett till hur stor del av beställningarna som uppfylls. Den mest populära modellen RTX 3080 Eagle OC har 136 beställningar, varav endast 15 mottagits från företaget sedan lansering. Det mer avancerade syskonet Gaming OC har endast 59 beställningar, men här har Proshop mottagit hela 111 exemplar sedan lansering. MSI:s modell Ventus 3X 10G OC har 93 beställningar, och 100 exemplar har mottagits sedan start.

Den mest populära modellen, Gaming X Trio 10G, har beställts i 526 exemplar men endast 36 enheter har mottagits sedan säljstart. Konkurrenten Inno3D har det dock svårast med obefintliga leveranser eller grafikkort på väg. En titt på monsterkorten på Geforce RTX 3090-kretsen uppvisar förvisso bättre procentuell i de fall där kort mottagits, men i många fall är siffran noll för både levererade kort och sådana på väg.

RTX3000_Proshop-3.jpg

Det ännu inte säljstartade Geforce RTX 3070 har av naturliga skäl inga beställningar, men siffrorna för antal kort på väg från de olika tillverkarna pekar på bättre tillgång. Hela 100 exemplar av Asus förväntade storsäljare RTX 3070 TUF OC uppges vara på väg, och 40 stycken av två av dess syskonmodeller ska också vara på väg. För MSI:s del ser det svagare ut med blott åtta exemplar av två grafikkort på väg.

Konkurrerande återförsäljaren Webhallen rapporterar istället tillgänglighet per produkt, och på produktsidan för Asus Geforce RTX 3080 10GB TUF Gaming meddelar företaget att antalet bokningar uppgår till 297 stycken. En uppskattning om när nästa leverans anländer anges inte, och bolaget meddelar att informationen inte uppdateras förrän fler detaljer finns att tillgå.

Dessa siffror styrker Nvidias uttalande om att tillgången på Geforce RTX 3000-kort blir fortsatt begränsad under år 2020. Det återstår att se hur stor påverkan förseningen av Geforce RTX 3070 innebär för tillgängligheten vid säljstart, som sker den 29 oktober år 2020.

Läs mer om Geforce RTX 3000-serien: