För spelfantasten lanserar komponentjättarna AMD, Intel och Nvidia en rad stora nyheter i år, men företagen gör också satsningar på det ack så viktiga datacenter-området. Under år 2019 köpte Nvidia upp företaget Mellanox som utvecklar nätverksteknik för datacenter-tillämpningar, och under hösten år 2020 aviserade företaget avsikten att köpa processorjätten ARM. Konkurrenten Intel levererar sedan länge både nätverksteknik och specialiserade processorer för datacenter.

I konkurrensen med dessa jättar saknar AMD det breda produktutbudet för just datacenter, men enligt en rapport från The Wall Street Journal (betalvägg) ämnar företaget ändra på det med ett köp av kretstillverkaren Xilinx. Det sistnämnda är ett av de största tillverkarna av programmerbara kretsar (FPGA), där bolagets kretsar används för 5G av bland annat svenska Ericsson. Affären värderas till 30 miljarder USD, där Nvidias köp av ARM jämförelsevis värderas till 40 miljarder USD.

Xilinx_FPGA.jpg

Xilinx är den enskilt största aktören inom programmerbara kretsar (FPGA), vilka används i bland annat kommunikation och självkörande bilar.

Motiveringen till det stora köpet är en bransch inom kretstillverkare som i allt större utsträckning konsoliderar produkter för många olika syften i ett och samma bolag. Nvidias köp av ARM ger bolaget bättre förmåga att leverera ett komplett ekosystem av produkter från ax till limpa för datacenter, och Intel kunde med köpet av FPGA-bolaget Altera år 2015 komplettera produktutbudet med specialiserade kretsar.

Att AMD är villiga att investera så stora summor i Xilinx beror dels på att företaget har större marknadsandel än Intels Altera-kretsar, och dels på att FPGA-marknaden väntas växa med 5 till 10 procent under kommande år. Kretsarna används inom bland annat 5G och självkörande bilar. I och med introduktionen av arkitekturen Zen 2 i AMD:s serverprocessorer i EPYC-serien har bolaget sakta men säkert börjar växa på en servermarknad som rivalen Intel dominerat under det gångna årtiondet.

Med en FPGA-division skulle AMD närma sig det som behövs för att kunna erbjuda kunder ett komplett produktutbud för datacenter. Då funktionaliteten i FPGA-kretsar är programmerbar används de flitigt till att skapa prototyper för att utvärdera hur en kretsdesign fungerar i praktiken, och när designen visar sig fungera som önskvärt tillverkas färdiga kretsar på det fungerande FPGA-upplägget.

Om köpet går igenom kommer AMD sannolikt initialt vidareutveckla Xilinxs befintliga produktområden, för att på sikt integrera de programmerbara kretsarna i bolagets division för specialanpassade kretsar (Semi-custom). Denna division utvecklar kundanpassade kretsar och ligger bland annat bakom de integrerade systemkretsar (SoC) som används i spelkonsolerna i Xbox One- och Playstation 4-serierna, samt dess ersättare i Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Enligt The Wall Street Journals rapport kan affären mellan AMD och Xilinx slutföras så snart som nästa vecka. Om så blir fallet får bolagen invänta godkännande från berörda myndigheter i USA då båda bolag hör hemma i delstaten Kalifornien.

Läs mer om stora datacenter-förvärv: