Under gårdagen lyfte AMD på locket för nästa generationens processorer i Ryzen 5000-familjen. På menyn står den färska arkitekturen Zen 3 och med det imponerande framsteg gällandes instruktioner per klockcykel (IPC), där nykomlingarna sägs svinga upp med 19 procent mot föregångaren Zen 2. Likt tidigare processorer i Ryzen-familjen tar modellerna plats på AM4-sockeln, där stöd vid lansering kommer att finnas för moderkort med styrkretsarna X570 och B550.

Efter att först ha klippt stöd för de äldre styrkretsarna X470 och B450 ihop med Ryzen 5000 valde AMD att ändra sig i frågan och meddelade att stöd till dessa skulle komma att läggas till via betaklassade BIOS-versioner efter lanseringen till utvalda moderkortsmodeller. Nu avslöjar företaget mer detaljer om utrullningen av dessa BIOS-versioner via ett inlägg på Reddit.

I inlägget berättar AMD att de redan börjat skeppa AGESA-koden som krävs för att implementera stöd för Ryzen 5000 på 400-seriens styrkretsar till moderkortstillverkarna. Företaget har även backat kring kravet att användaren ska behöva tillhandahålla inköpsbevis på sin Zen 3-processor för att få tillgång till de nya BIOS-versionerna, och istället kommer dessa nu att tillhandahållas för fri nedladdning direkt via respektive moderkortstillverkares webbplats.

Något som inte är fullt lika positivt är tidsrymden för utrullningen av de nya BIOS-versionerna, där AMD meddelar att den första omgången moderkort i 400-serien väntas få stöd för Zen 3 först i januari år 2021. Den som vill uppgradera till Ryzen 5000 direkt vid lanseringen den 5 november i år får därför snällt investera i ett moderkort med styrkretsarna X570 eller B550.

Sitter du på 400-seriens styrkretsar idag och planerar att uppgradera till Ryzen 5000? Dela med dig av dina uppgraderingsplaner i kommentarstråden!