Lagringsjätten Western Digital tillhandahåller produkter inom ett flertal olika produktsegment, där varumärket WD Black innehåller prestandafokuserad lagring. På senare år har utbudet expanderats till att inkludera SSD-lagring, och nu avtäcker Western Digital en trio nya produkter i WD Black-familjen där den interna lagringsenheten innebär företagets premiär för PCI Express 4.0.

WDBlackSSD-5.jpg

Ovan nämnda enhet är WD Black SN850, vilket handlar om en SSD-enhet som ansluter över NVME-gränssnittet och protokollet PCI Express 4.0. Det fysiska gränssnittet är M.2 och internt bestyckas enheten med företagets nya minneskontroller WD Black G2, som enligt företaget optimerats för bättre spelprestanda. Sett till det sistnämnda stöds läshastigheter om 7 GB/s och skrivhastigheter om 5,3 GB/s.

Värt att notera är att läshastigheter om 7 GB/s och kombinationen PCI Express 4.0, NVME och M.2 gör att WD Black SN850 möter de krav som Sony ställer på expanderad lagring i Playstation 5. Western Digital släpper också modeller med och utan kylfläns, där modellen utan kylfläns är till för användare vars moderkort redan är bestyckade med kylflänsar för M.2-lagring.

Priset för WD Black SN850 för modellen utan kylfläns landar på 139,99 EUR, motsvarande cirka 1 460 kronor inklusive moms. Detta pris avser modellen med lagringskapacitet om 500 GB, där kapaciteter på 1 TB och 2 TB också erbjuds. Utöver den interna lagringen presenterar Western Digital också instickskortet WD Black AN1500, vilket ansluter över en PCI Express 3.0 x8-anslutning på moderkortet.

WDBlackSSD-7.jpeg

Här används två interna lagringskretsar i RAID 0-konfiguration, som trots PCI Express 3.0-gränssnittet uppnår läshastigheter om 6,5 GB/s och skrivhastigheter om 4,1 GB/s. Sett till lagringskapacitet levereras WD Black AN1500 i storlekar om 1 TB, 2 TB och 4 TB. Priset för modellen med 1 TB lagring börjar vid 245,99 EUR, eller cirka 3 200 kronor inklusive moms. Den tredje medlemmen i tillskotten är den externa lagringsenheten WD Black D50 Game Dock, vilken kommunicerar över NVME och Thunderbolt 3 med USB Type-C som fysisk anslutningsport.

WDBlackSSD-9.jpeg
WDBlackSSD-8.jpg

Likt syskonen i uppställningen bestyckas den med integrerad kylfläns som håller temperaturerna nere, och kylflänsens yttre är också bestyckad med RGB-belysning som styrs via mjukvaran WD_Black Dashboard. Priset för WD_BLACK D50 Game Dock i SSD-utförande och 1 TB lagring landar på 456,99 EUR, motsvarande cirka 4 800 kronor. Western Digital släpper också en modell med mekanisk hårddisk där priset landar på 296,99 EUR, eller cirka 3 100 kronor.

Sett till tillgänglighet uppger Western Digital att WD_BLACK SN85 utan kylfläns blir tillgänglig i slutet av oktober år 2020, medan modellen med kylfläns blir tillgänglig under första kvartalet år 2021. Instickskortet WD_BLACK AN1500 finns tillgänglig nu i Western Digitals webbutik samt utvalda återförsäljare. WD_BLACK D50 Game Dock med SSD och mekanisk hårddisk finns också tillgänglig i företagets butik och hos utvalda återförsäljare.

Vilken av ovanstående produkter är mest intressant för dig? Och skulle du som framtida Playstation 5-ägare kunna tänka dig en WD Black-enhet för expanderad lagring?