Under veckorna som följde Nvidias lansering av de första grafikkorten i Geforce RTX 3000-serien stod det klart att företagets partnertillverkare inte fått särskilt mycket tid på sig att färdigställa kort i tid till lanseringen – något som ihop med en väldigt hög efterfrågan har lett till extrem tillgångsbrist världen över. Utöver svårigheter att leverera kort finns det även fall där vissa tillverkare inte har haft tid nog att kvalitetskontrollera sina modeller ordentligt innan de lämnade fabrikerna.

gigabyte_3080_goc-4.jpg

En av dessa tillverkare är Gigabyte, vars grafikkort i Geforce RTX 3000-serien har visat sig ha problem med företagets implementation av de dubbla 8-pinskontakterna som sitter monterade på kortet. Monteringen av dessa strömkontakter skiljer sig nämnvärt från merparten av konkurrenterna då dessa inte sitter fastlödda direkt på kretskortet. Istället använder här Gigabyte förlängningskablar som går från två terminaler på kretskortet till en kopplingsbox i kortets bakkant som huserar strömkontakterna.

gigabyte_3080_goc-5.jpg

Problemen grundar sig i att kontaktpinnarna som huseras inuti respektive kontakt sitter för löst, vilket gör att dessa ibland kan lägga sig snett när användaren trycker i strömkontakten från nätaggregatet. Resultat blir att kontakten inte går att trycka ned överhuvudtaget eller att användaren behöver rucka kontakten fram och tillbaka för att få pinnarna att hamna i rätt position för att få ordentlig kontakt.

gigabyte_3080_PCIE.jpg

Då pinnarna redan sitter löst finns det även ytterligare ett problem som kan uppstå, nämligen att pinnarna kan lossna och tryckas ned genom kontakten. Bilden ovan kommer från redaktionens testexemplar av Geforce RTX 3080 Gaming OC, där en av kontaktpinnarna i den bakre PCI Express-kontakten har lossnat helt och hållet efter att kortet flyttats från en dator till en annan.

I skrivande stund har de trilskande strömkontakterna rapporterats från slutkundshåll i flertalet inlägg på diskussionsforumet Reddit. Ovanpå detta pågår en flersidig diskussion hos den brittiska återförsäljaren Overclockers UK, där ytterligare användare har stött på patrull med tröga kontakter och lösa kontaktpinnar. I den sistnämnda tråden har även Gigabytes brittiska representant bekräftat att företaget är medvetna om problemen.

We have investigated the issues that have been reported and have a solution to fix any cards that have developed lose or faulty power pins. Any customers that have experienced the same power connector problem as reported on this thread, please contact me directly and I will arrange to have the card fixed with a new connector as quickly as possible.

Enligt Gigabytes representant har företaget tagit fram en ny och förbättrad kontaktlösning, vilken också används på senare partier av kort som skeppas från fabrik. Användare som har problem med sin nuvarande kontakt behöver dock skicka in kortet till Gigabyte för att få denna utbytt. Nämnvärt är att detta utbytesprogram direkt via Gigabyte i dagsläget endast gäller USA och Storbritannien.

De kort som bekräftats drabbas av de felaktiga kontakterna är Eagle OC och Gaming OC i både Geforce RTX 3080 och RTX 3090-utförande. Det förhållandevis nylanserade kortet Vision OC använder även det en liknande strömkontakt, men det är möjligt att det inte är drabbat då modellen mycket väl kan vara tillräckligt ny för att ha bestyckats med den uppgraderade kontakten. Korten Aorus Master och Aorus Extreme är inte drabbade, då dessa har fastlödda strömkontakter på kretskortet.

SweClockers redaktion är i kontakt med Gigabyte om våra testexemplar av Geforce RTX 3080 Gaming OC och RTX 3090 Gaming OC som båda uppvisat problem med strömkontakterna. Dessa kommer nu att skeppas till företagets tyska returcenter för utbyte av kopplingsbox. När korten återvänder kommer en uppdatering att följa om problemen är lösta. Vi väntar även på besked om det kommer finnas möjlighet för kunder i Sverige att skicka kort direkt till Gigabyte eller om de måste gå via inköpsstället.

För nuvarande användare av Gigabytes RTX 3000-kort i Eagle och Gaming-serien som upplevt problem med tröga strömkontakter rekommenderar vi att granska kontaktpinnarna noga och se att dessa inte har tryckts ned. Sett till kortens höga effektuttag kan oönskade effekter uppstå om alla kontaktpinnar inte får ordentlig anslutning med kabeln från nätaggregatet.

Har du haft kontaktproblem med ditt Geforce RTX 3000-kort i Eagle eller Gaming-familjen? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden.