Den 13 oktober öppnar Apple portarna för nästa digitala evenemang och av allt att döma är det Iphone 12-familjen som avhandlas. Nya telefoner är dock inte den enda stora posten som återstår på teknikjättens agenda för år 2020, där löftet om de första ARM-bestyckade Mac-datorerna utfärdades i juni. Då sades att de första modellerna når butik innan årets slut.

Hela Iphone 12-uppställningen hittar ut på webben

Nu rapporterar Bloomberg att detta löfte står fast och att ett event dedikerat just ARM-datorerna äger rum i november. Sedan beskedet att Intel-processorer successivt ska fasas ut har rykten och läckor kring de ersättande produkterna sipprat fram, och mycket pekar mot att en bärbar Macbook- eller Macbook Pro-dator på 12 eller 13 tum svarar för debuten.

När det gäller de Apple-signerade kretsarna talas det om antingen tolv- eller åttakärniga alternativ, som tillverkas med TSMC:s färska 5-nanometersteknik och som påstås slå Intels utbud på fingrarna i både grafik- och processorprestanda. För en knapp månad sedan presenterade Apple omdanade Ipad Air, vilken blir först ut med den sexkärniga A14 Bionic-systemkretsen tillverkad på den krympta noden.

Skärmklipp 2020-09-15 19.53.06.png

Ipad Air omstöpt i Ipad Pro-format är först att omfamna nästa generations Apple-systemkrets.

Läckta Geekbench 5-resultat visar att A14 Bionic bjuder rejäl prestanda, vilket borgar för att kommande storebror A14X Bionic tar det hela steget längre. Enligt uppgift blir denna krets del av en framtida version av Ipad Pro, medan den åttakärniga Macbook-anpassade varianten ska vara mycket snarlik – eventuellt identisk.

Apple har hittills inte gjort några officiella uttalanden om exakt när ARM-satsningen når butikshyllorna och i äkta Apple-manér lär evenemanget utannonseras en vecka i förväg. Det återstår således att se om Bloombergs rapport stämmer, men även bekräftelsen om specifikationerna och pris ligger i framtiden. På den senare punkten har omkring 9 000 kronor inklusive moms nämnts vid några tillfällen.

Är du sugen på att köpa en Macbook med Apples hemmasnickrade systemkrets? Berätta i kommentarstråden!