Så långt tillbaka som år 2015 avtäckte AMD ett datorkoncept företaget kallade Project Quantum. Det handlar om ett kompakt datorbygge i storleksklassen ITX där vattenkylda komponenter skulle ge användaren bilduppdatering i 60 FPS i 4K UHD-upplösning. Likt Intels NUC-koncept är Project Quantum tänkt att användas av partnertillverkare som vill bygga kompakta prestandapaket runt AMD-signerad hårdvara.

AMD_ProjectQuantum-5.jpg
AMD_ProjectQuantum-6.jpg
AMD_ProjectQuantum-7.jpg

Då bolaget ännu inte hade avtäckt processorarkitekturen Zen var Project Quantum utformad för att innehålla processorer från både AMD och Intel, med grafikkort från AMD:s Radeon-familj. Efter en tids tystnad meddelade AMD under år 2016 att projektet fortfarande utvecklades aktivt. Efter ytterligare fyra år bryts nu tystnaden runt Project Quantum då ett nyligen registrerat patent (PDF) pekar på livstecken.

Twitter-användaren Pete_2097 ansvarar för att gräva upp patentet, samtidigt som ständige teknikläckan Rogame ansvarar för att notera upptäckten. Patentet avslöjar endast detaljer om konstruktion och design, där en nedre halva ser ut att husera komponenter medan den övre halvan troligtvis innehåller vattenkylning. De båda halvorna separeras av en pelare där slangar för vattenkylningen troligtvis utgör en del av innehållet.

På konceptdatorns baksida syns en rad olika anslutningar och bildutgångar, bland annat ett flertal Displayport, en HDMI, Ethernet-port och vad som kan vara anslutningsplatser för Wifi-antenner. När Project Quantum ursprungligen utannonserades var det tänkt att datorn skulle husera en processor tillsammans med två grafikkort i AMD:s Fiji-familj parkopplade i Crossfire-läge. Detta skulle vidare sällskapas av 8 GB primärminne.

AMD_ProjectQuantum-3.jpg

Prototyp på konceptet Project Quantum från år 2015.

AMD_ProjectQuantum-4.jpg

I och med att projektet nu visar livstecken är en redaktionell spekulation att AMD inväntar att lämpliga processorer i Ryzen 5000- och grafikkort i Radeon RX 6000-serierna kan ta plats i datorer som följer konceptet. Då Ryzen 5000-serien lanseras först mot slutet av år 2020 och grafikkorten ytterligare efter detta kommer Project Quantum troligtvis inte anammas av partnertillverkare och nå marknaden förrän år 2021 som tidigast.

Vad tycker du om vad du sett av Project Quantum hittills? Är du intresserad av att köpa en kompakt prestandadator från en partnertillverkare, eller bygger du hellre en efter egna krav?