Om två trender präglar telefonmarknaden år 2020 är 5G-anslutningar och 120 Hz bilduppdatering eller högre definitivt två sådana trender. I Android-lägret tar båda egenskaper plats i alla flaggskepp som lanseras, och även Apples kommande Iphone 12-serie har på förhand påståtts bestyckas med de båda. Enligt Apple-kännaren Jon Prosser väljer Apple bort 120 Hz till förmån för 5G, där bra batteritid uppges vara orsaken.

Enligt uppgifterna har Apples hårdvara varit kapabel nog för att implementera både 5G och 120 Hz bilduppdatering, men kombinationen av de två ska dränera batteriet i allt för hög utsträckning. Utöver bättre batteritid ska 5G också vara lättare att marknadsföra som en fördel för en bredare massa, och att Apple därför skjuter på 120 Hz till nästa års telefoner.

Med morgondagens Apple-event är ledordet "Hi, Speed" vilket antyder att fokus ligger på prestanda. Om Iphone 12-serien avtäcks likt väntat kan ledordet anspela på både systemkretsen A14 Bionic, som enligt läckta uppgifter levererar imponerande prestanda, och höga nätverkshastigheter via 5G. Sett till nästa generations uppkoppling uppges Iphone 12 Pro-modeller bjuda på 5G i frekvensbanden Sub-6 GHz och millimetervågor (mmWave), men det sistnämnda ska endast gälla i USA.

Fokus på batteritid kan också motiveras av att Iphone 12-modellerna uppges få mindre utrymme till batterier, på grund av bland annat större kameramoduler. Att systemkretsen A14 Bionic tillverkas på TSMC:s mer energieffektiva 5-nanometersteknik underlättar med att uppnå god batteritid trots mindre batterier, uppgifter som styrker påståendet om att Apple behöver offra en av de två batterikrävande teknikerna 5G och 120 Hz.

Utöver nyheter i telefonväg kan Apple också välja att lyfta på skynket för de egenbyggda ARM-processorerna i Apple Silicon-familjen. Dessa tar plats i företagets Mac-datorer och ska där över en tvåårsperiod ersätta Intels processorer. Uppgifter på förhand gör dock gällande att Apple väljer att anordna ett eget evenemang för Mac-datorer med Apple Silicon under huven.

Vad Apple väljer att göra avtäcks i morgon den 13 oktober klockan 19:00 svensk tid.

Vad hoppas du avtäcks i morgon? Är 120 Hz eller 5G viktigast för dig, eller trumfar batteritid allt annat? Dela med dig i kommentarerna!

Läs också: Lövet granskar höstens Android-telefoner