När det kommer till nästa generations spelkonsoler satsar aktörerna Microsoft och Sony på något olika strategier. Trots att de båda bolagens maskiner Xbox Series X/S och Playstation 5 delar en hel del gemensam hårdvaru-DNA skiljer sig företagens fokus åt gällande spelen som kan köras på hårdvaran. Där Sony lägger ett större fokus på nästa generations spel satsar Microsoft istället på generöst stöd för spel till äldre generationers Xbox-hårdvara

Utöver att Xbox Series X och Series S stöder spel till såväl Xbox, Xbox 360 och Xbox One-spelkonsolerna uppgraderas dessa också på den nya hårdvaran. Funktioner som uppskalad upplösning och automatisk applicering av HDR-ljussättning är några exempel på de uppgraderingar som forna spelsläpp bjuds på. I ett blogginlägg avtäcker Microsoft nu att äldre spel också kan få snabbare bilduppdateringstakt genom en teknik där bildrutorna dubbleras.

I beskrivningen meddelar företaget att den nya tekniken kan appliceras på ett urval av äldre speltitlar, och att stödet för tekniken beror på hur spelen ursprungligen programmerats. Dubblerad bilduppdatering uppges exempelvis inte fungera i äldre titlar där bilduppdateringen kan vara bunden till egenskaper som exempelvis fysiksystem och animationer, då injicerade bildrutor skulle kunna bryta dessa system.

En av titlarna som stöder dubblerad bilduppdatering är Fallout 4 till Xbox One, som enligt uppgifter tar steget från 30 till 60 FPS när det körs på det enklare konsolsyskonet Xbox Series S. Microsoft presenterar ingen längre lista över vilka speltitlar som stöder dubblerad bilduppdatering när Xbox Series X och Series S lanseras. Utöver denna funktion lyfter bolaget återigen att gamla spel också får uppgraderad upplösning på de kommande spelkonsolerna.

Xbox-Series-S_Resolution-Improvements.jpg

Exempel som ger på detta är att spel som kördes i upplösningen 720p på Xbox 360 och 360p på den ursprungliga Xbox-konsolen skalas upp till 1440p på Xbox Series S, och 4K UHD på Series X. Utöver ökad upplösning bjuds dessa titlar också på förbättrad texturfiltrering, vilket bland annat ger bättre detaljrikedom i spelens omgivningar. Microsoft påpekar också att stödet för äldre spel sträcker sig till sparfiler, där sparfiler som lagras i företagets Xbox Live-tjänst kan laddas ned och återupptas på de nya spelkonsolerna.

Xbox Series S och Series X lanseras den 10 november år 2020, där det enklare syskonet kostar 3 595 kronor medan storasyskonet Series X går loss på 5 696 kronor. I den stora forumtråden kan du diskutera Xbox Series X/S, och huruvida du får tag på en enhet till lanseringen eller ej.

Läs mer om Xbox Series X/S: