Under juni månad i år bekräftade Apple det länge omtalade ryktet att bolaget ska frångå Intel som processorleverantör, till förmån för egenskapta ARM-processorer med samlingsnamnet Apple Silicon. Det är inte första gången företaget kastar ut befintlig leverantör för något nytt, men det är första gången bolaget själva står som processormakare för sina datorer.

På förhand ser övergången ut att leda till ett flertal fördelar ur Apples perspektiv. Utöver full kontroll över vilka funktioner som kan integreras i processorerna ger Apples implementation av instruktionsuppsättningen ARMv8 också ett signifikant steg framåt sett till prestanda per watt, och instruktioner per klockcykel (IPC), ställt mot dagens x86-baserade processorer från Intel. Bolaget har tidigare meddelat att de första Apple Silicon-datorerna ska avtäckas i år, något som nu får datum.

Källan för uppgifterna är återigen Apple-kännaren Jon Prosser, vars täta kontakter i Apple-led ger honom förhandsuppgifter som oftast stämmer till punkt och pricka. Andra rapporter inför avtäckandet gör gällande att nyheterna utgörs av två bärbara datorer, där en enklare Macbook Pro 12-tum gör sällskap med en mer kraftfull 13-tumsmodell. Uppgifterna anger att 12-tumsvarianten bestyckas med en processor som håller sig nära specifikationerna i processorn A14 Bionic som avtäcktes i samband med surfplattan Ipad Air av 2020 års snitt.

Ipad2020-5.jpg

Apple A14 Bionic i 2020 års modell av surfplattan Ipad Air.

Den mer avancerade 13-tumsmodellen ska istället husera en mer specialutformad processor vilken enligt tidigare rykten får så mycket som 12 kärnor. Samma källor anger att 13-tumsmodellen börjar massproduceras under fjärde kvartalet år 2020, vilket om det stämmer innebär att den troligtvis inte lanseras tillsammans med sitt mindre syskon i år. Apple meddelade i samband med utannonserandet av Apple Silicon-processorerna att de första datorerna släpps i år.

Företaget har däremot inte nämnt vilka produktfamiljer som får de egna processorerna, eller hur många produkter som hinner lanseras i år. Tidigare uppgifter har också angivit att en 24-tums Imac blir en av de första modellerna med Apple Silicon under huven. Om detta stämmer eller ej återstår att se, men då Jon Prosser får anses vara en relativt trovärdig källa är ett avtäckande i november så trovärdigt som det blir i ryktessvängen.

Apple uppges avtäcka de första Apple Silicon-datorerna den 17 november år 2020, och inbjudningar till evenemanget väntas nå medier den 10 november.

Läs mer om Apple Silicon: