Tyska Cherry för sannolikt tankarna till mekaniska brytare för tangentbord hos de allra flesta, men bolaget har också ett eget utbud av tillbehör inom tangentbord och datormöss. Tidigare inlägg i produktutbudet har handlat om sladdanslutna modeller, men nu introducerar bolaget även trådlösa varianter i produktserien Gentix. Mer specifikt handlar det om tangentbordet Cherry Gentix Desktop som sällskapar datormusen Cherry Gentix Mouse.

Båda tillbehör kommunicerar trådlöst med datorn över frekvensbandet 2,4 GHz vilket medger anslutning på avstånd om upp till 10 meter. Utöver att företaget lyfter fram en enligt egen utsago historik av god kvalitet och konstruktion menar bolaget också att tangentbordet Cherry Gentix Desktop erbjuder bättre stabilitet i de membran-baserade tangenterna då dessa bestyckas med tre gummifötter, ställt mot de två som annars är vanligt förekommande i tangentbord.

Cherry Gentix Wireless Desktop

Egenskap

Specifikation

Format

Fullstort

Anslutningsmetod

USB Type-A
2,4 GHz via trådlös sändare/mottagare

Batteri

2× AAA-batterier
Uppskattad batteritid: 3 år

Trådlös användningsavstånd

10 meter

Brytartyp tangenter

Membran-baserad (rubber dome)

Hållbarhet

10 miljoner nedslag

Storlek

456 × 170 × 21 mm

Vikt

875 gram (inklusive batterier)

Mjukvarustöd

Windows 8/10

Tre LED-lampor indikerar bland annat batteristatus, där två AAA-batterier i både tangentbord och mus uppges nå batteritid om tre år. Tangentbordets handlovsstöd är integrerat i tangentbordet och använder ett semi-transparent material, något Cherry menar är en estetiskt lockande egenskap men ska också vara ergonomiskt lyckad. Tangentbordet sällskapas alltså av musen Gentix Wireless Mouse, som i mångt och mycket påminner om den befintliga sladdanslutna varianten.

Det handlar om en mus med optisk Proart-sensor där användaren kan växla mellan sensorupplösning på 1 000 och 2 000 DPI. Musen bestyckas vidare med sex knappar, där DPI-växlaren är en av dessa. Sidorna utgörs av ett gummimaterial som ska ge bra grepp. Andra knappar inkluderar två knappar vid tummen, som kan exempelvis agera framåt- och bakåtnavigering. Enligt Cherry är den symmetriska formen utformad för att passa både små och stora händer.

Egenskap

Specifikation

Sensortyp

Optisk (Proart)

Sensorupplösning

1 000/2 000 DPI

Anslutningsmetod

USB Type-A
2,4 GHz via trådlös sändare/mottagare

Batteri

2× AAA-batterier
Uppskattad batteritid: 3 år

Trådlös användningsavstånd

10 meter

Hållbarhet

> 80 000 timmar (MTBF)

Antal knappar

6 st.

LED-indikering

DPI-läge, batteristatus

Storlek

111 × 69 × 35 mm

Vikt

92 gram (inklusive batterier)

Mjukvarustöd

Windows 8/10

Musen och tangentbordets tio funktionsknappar konfigureras via mjukvaran Cherry Keys, vilken kan laddas ned för Microsoft Windows. Cherry anger att Gentix Wireless Desktop-duon ska passa även den med begränsad budget, men anger inga priser på produktsidan. De båda har i skrivande stund inte heller dykt upp hos svenska återförsäljare av Cherry-produkter.

Köper du tillbehör direkt från Cherry, eller föredrar du att använda produkter från andra företag som tillämpar Cherrys mekaniska brytare? Dela med dig i kommentarerna!

Läs mer om Cherry-produkter: