Nyligen framkomna uppgifter om "Big Navi" och Radeon RX 6000-serien har talat om inte bara höga klockfrekvenser om 2,3 GHz, utan även beskedlig strömförbrukning i storleksordningen 255 watt – något som nu får Igor's Labs grundare Igor Wallossek att se rött. Där den tidigare läckan från Patrick Schur placerade TGP-siffran (Total Graphics Power) vid 255 watt, menar Wallossek att siffran i sig är en halvsanning baserad på vad AMD kallar "Graphics Power".

Till Graphics Power räknar AMD nämligen endast in strömförbrukningen av själva grafikprocessorn och grafikminnet – och ska därför inte jämföras med Nvidia och dess mått TGP, Total Graphics Power, som räknar hela kortets strömförsörjning, enligt Wallossek. AMD:s motsvarighet till TGP kallas istället TBP, Total/Typical Board Power, en siffra som istället ligger betydligt högre.

Navi21XT.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Navi21XTcustom.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Navi21XL.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

RTX3080.jpg

Bildkälla: Igor's Lab

Förutom att bryta ner semantiken väljer Wallosek även att estimera strömförbrukningen av kompletta grafikkort skodda med den kommande grafikprocessorn Navi 21, baserat på just Graphics Power-siffran 255 watt. Här räknas 16 GB av Samsungs GDDR6-minne in, i hastigheten 16 Gbps för toppmodellen Navi 21 XT, medan den övre mellanklassaren Navi 21 XL beräknas få lägre klockfrevenser om 14 Gbps på minnet, men även på själva grafikkretsen.

Resultatet är ett referenskort som lägger sig i linje med Geforce RTX 3080 vid 320 watt när samtliga komponenter som utgör ett komplett grafikkort räknats in. "Big Navi"-grafikkort utvecklade med överklockning i åtanke väntas enligt Wallossek landa på cirka 355 watt till följd av att grafikprocessorn tillåts sträcka på benen med ytterligare 35 watt, medan kort byggda kring Navi 21 XL i sin helhet beräknas dra cirka 290 watt.

På minnesfronten för Navi 21 XT menar Wallossek även att AMD utfärdat en stark rekommendation till sina partners att nyttja minneskretsen K4ZAF325BM-HC16 från Samsung, den enda kretsen som i nuläget erbjuder hastigheter om 16 Gbps och en kapacitet om 2 GB per kapsel. Även här anser Wallossek att strömförbrukningen kan komma att springa iväg, då siffran 20 watt för åtta minneskretsar kan vara konservativt beräknad med hjälp av genomsnittlig förbrukning.

AMD Radeon RX 6000-serien kan med andra ord komma bli en het historia – exakt hur het lär vi bli varse när AMD officiellt presenterar produktserien den 28 oktober.

Är du redo att stänga av elementen och värma ditt boende med grafikkort från AMD och Nvidia i vinter? Diskutera i forumet!