När efterlängtade produkter lanseras får såväl kunder som återförsäljare tampas med vad som kallas "scalping", användare eller företag som köper upp större mängder produkter för att sedan sälja dessa vidare till högre priser än marknadspriset. Detta är ett problem som nyligen drabbat kunder som vill få tag på ett grafikkort i Nvidias Geforce RTX 3000-serie.

AMD_scalping.jpg

AMD är väl medvetna om problemet, och inför lanseringen av processorerna i Ryzen 5000-serien och grafikkorten i Radeon RX 6000-serien uppges företaget lämna riktlinjer till återförsäljare om hur problemet med scalping ska hanteras. Uppgifterna kommer från Youtube-kanalen Redgamingtech (via Videocardz), och kommer i form av ett brev som skickats till återförsäljare av AMD-produkter.

Brevet beskriver ett antal åtgärder AMD rekommenderar att återförsäljare implementerar för att säkerställa att enskilda kunder inte kan köpa på sig för stora volymer av produkterna. Företaget rekommenderar också att återförsäljare implementerar system för att identifiera och blockera automatiserade köpsystem, så kallade botar. AMD rekommenderar även CAPTCHA-system som bättre säkerställer att kunder är en människa och inte en bot-funktion.

Vidare uppmanar AMD återförsäljare att begränsa antalet produkter till en per kund, och att de använder kösystem som ger kunden möjlighet att bli notifierad om en slutsåld produkt finns åter i lager. Rekommendationerna stannar dock inte vid lanseringsdagen, och AMD uppmanar också återförsäljare att begränsa antalet produkter som säljs vidare till andra återförsäljare i tre veckor efter lanseringsdagen.

Det återstår att se hur många återförsäljare och partnerföretag som väljer att nappa på AMD:s rekommendationer, och i så fall hur många av åtgärderna i brevet de anammar. AMD säljstartar Ryzen 5000-processorerna den 5 november, och avtäcker grafikkorten i Radeon RX 6000-serien den 28 oktober år 2020. Inför lanseringen av den sistnämnda har AMD enligt egen utsago säkerställt att det inte blir en "papperslansering".

Läs mer om lanseringsbekymmer: