Med processorerna i Tiger Lake-generationen gör Intel premiär för nya grafikarkitekturen Xe, som utlovar väsentligt högre spelprestanda än företagets integrerade grafik är känd för. Med de första bärbara datorerna tillämpas Xe just i integrerad form, men nu presenterar Acer den bärbara datorn Swift 3X som blir först med Xe som dedikerad grafikkrets.

Acer-Swift-3X-5.jpg
Acer-Swift-3X-6.jpg
Acer-Swift-3X-7.jpg

Själva datorn bestyckas med en 14-tumsskärm av typen IPS, upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar och ljusstyrka som når 300 nits. Sett till processorn kan kunder välja mellan Tiger Lake-modellerna Core i5-1135G7 och Core i7-1165G7, men Acer avslöjar inte vilken TDP-nivå dessa ligger på. Processorn backas av upp till 16 GB LPDDR4X-primärminne, och användaren kan välja mellan 1 TB NVME-SSD eller en lagringslösning som kombinerar Intels Optane-minne med QLC-baserad SSD-lagring.

Det stora paradnumret är den tidigare nämnda dedikerade grafikkretsen Xe Max. Acer avslöjar inga detaljer om kretsen, men en spekulation är att det kan röra sig om Intel DG1 som visades upp under CES 2020. I Acers fall rör det sig dock inte om samma krets, då grafikminnet i Swift 3X skiljer sig från konfigurationen i DG1.

I DG1 rör det sig om en Xe-krets med 95 beräkningsenheter (EU) och 3 GB GDDR6-grafikminne, medan Xe Max i Acer Swift 3X använder 4 GB LPDDR4X. Enligt uppgift från Tom's Hardware ansluter LPDDR4X-grafikminnet över 64-bitars minnesgränssnitt, vilket ger förhållandevis låg minnesbandbredd om 34,1 GB/s. Jämförelsevis har Intels DG1-prototyp minnesbandredd om 144 GB/s. Om uppgifterna stämmer erbjuder Xe Max på pappret bättre prestanda än Nvidias grafikkrets MX350, men sämre prestanda än syskonet MX450.

Acer-Swift-3X-8.jpg

En titt på yttre egenskaper visar att tangentbordet är bakgrundsbelyst och bestyckas med en fingeravtrycksläsare för Windows Hello-inloggning. Sett till trådlösa anslutningar kommunicerar datorn över Wifi 6 och Bluetooth 5.1, och fysiska anslutningar inkluderar en HDMI-port, två fullstora USB Type-A samt en USB Type-C, som kommer med stöd för Thunderbolt 4. Gällande batteritid anger Acer att batterikapaciteten på 58,7 Wh ger upp till 17,5 timmar. Vikten landar på 1,37 kilogram.

Acer Swift lanseras på den kinesiska marknaden i oktober, följt av Europa i november och USA i december. Riktpris börjar vid 900 USD för instegskonfigurationen, motsvarande cirka 9 850 kronor inklusive moms.

Läs mer om Intel Xe: