Version 2.1 av bildgränssnittet HDMI för med sig stöd för bland annat Display Stream Compression (DSC) och upplösningar uppemot 10K i uppdateringsfrekvensen 120 Hz. Förutom att nyttjas av Nvidias grafikkort i Geforce RTX 3000-serien används HDMI 2.1 även i nästa generations spelkonsoler – men redan nu skymtas ett litet orosmoln på horisonten.

Enligt tyska rapporter från Heise (via Techpowerup) har nämligen hembioreceivers som utrustats med en HDMI-krets från Panasonic Solutions problem att driva bildkällor i upplösningarna 4K i 120 Hz med HDR aktiverat. Problem noteras även med 8K i 60 Hz med HDR. Felet manifesterar sig i form av en svart skärm så fort sagda bildlägen aktiverats, och ska uppenbara sig vid användning av HDMI 2.1-kapabla enheter såsom Xbox Series X samt grafikkort Geforce RTX 3000-serien.

Intressegruppen Sound United, bestående av bolag likt Denon, Marantz och Classe, säger i ett utlåtande att bolagen utreder en lösning, och rekommenderar tills vidare kunder att nyttja TV-apparaternas ARC-kanal för att mata ljud till receivern, alternativt att sänka systemets uppdateringsfrekvens till 60 Hz.

Från Nuvoton-ägda Panasonic Solutions själva skymtas inga lösningar än så länge, men dess japanska landsmän Yamaha låter till Audioholics meddela att en lösning är på gång "inom en snar framtid", samtidigt som kunder uppmanas hålla utkik på bolagets hemsida.

Har du en 4K- eller 8K-receiver med HDMI 2.1-kompatibilitet? Har du hunnit testa denna med Nvidias nya grafikkort? Dela med dig i forumet!