De senaste åren har varit välfyllda av rapporter om amerikanska webbhandlaren Amazon och dess påstådda etablering i Sverige. Det var först under år 2020 som det blev klart att företaget faktiskt är på väg, först genom rekryteringar och sedan att Amazon upprättade lagerhantering och logistik med utgång från Eskilstuna.

Löftet om låga priser och snabba leveranser har dock hittills fått gå via Amazons digitala butiker för andra europeiska länder. En svensk lansering har föranletts av kritik mot hårda avtalskrav med svenska distributörer, och en ovilja att betala svenska skatter och avgifter. Tidigare rykten angav att Amazon.se skulle öppna portarna i slutet av september, vilket inte inträffade. Idag öppnar den svenska butiken portarna.

Amazons medlemsklubb "Prime" lyser dock ännu med sin frånvaro. Med Prime får kunder gratis frakt hemleveranser oavsett ordervärde, och medlemskapet ger även tillgång till rabatter på produkter. Istället erbjuds svenskarna fri frakt på de produkter som levereras direkt från Amazons egna svenska lager, förutsatt att varukorgens värde överskrider 229 kronor.

Något annat som lyser med sin frånvaro är Amazons namn i förteckningen över registrerade återförsäljare hos Copyswede. Medan vi tidigare i år kunde avslöja att Amazon hade registrerat sig som lagerhållare för att betala kemikalieskatt ser vi fortfarande inga tecken på att de är registrerade för att betala privatkopieringsersättning till Copyswede.

Totalt sett säger Amazon att hemsidan erbjuder över 150 miljoner produkter vilket redan från dag ett gör deras sortiment till ett av de bredaste som finns i Sverige. Av dessa 150 miljoner artiklar handlar det i dagsläget om tiotusentals produkter som levereras från svenska partner. Bland de dessa hittas dock inga av de traditionella hemelektronik- eller datoråterförsäljarna i skrivande stund.

Som tidigare känt är det Postnord som levererar varor åt Amazon.se, detta gäller hemleveranser såväl som leverans till postombud.

Kommer du börja handla hos svenska Amazon eller håller du dig till befintliga svenska aktörer? Dela med dig i kommentarerna!

Läs mer om Amazons svenska lansering: