Den som uppskattar modern hårdvara men inte tillverkarens egenbakade version av operativsystemet Android har idag möjlighet att installera alternativa operativsystem. Utöver specialutformade varianter av Android, som exempelvis Lineage OS, finns också andra mobila operativsystem som Ubuntu Touch OS. Stödet för just ens egen hårdvara är av varierande karaktär.

Ftec-10.jpeg
Ftec-4.jpeg
Ftec-6.jpeg
Ftec-8.jpeg

Mobilnörden som själv vill bestämma om telefonens mjukvara verkar vara i fokus för Indiegogo-kampanjen Pro1 X, som företaget FX Technology utvecklat tillsammans med utvecklargruppen XDA Developers. Det handlar om en telefon som kommer förinstallerad med Android, men har en upplåst bootloader som möjliggör alternativ som Lineage OS, Ubuntu Touch OS och Sailfish OS. Mjukvara är inte det enda unika med telefonen, då den också bestyckas med ett fysiskt QWERTY-tangentbord.

Tangentbordet huseras i telefonens undre halva och viks fram med en så kallad slider-mekanism, i stil med HTC:s Android-telefon Desire Z. Användaren kan koppla snabbkommandon till totalt 36 tangenter, där exempel är att bokstaven Y kan öppna Youtube-applikationen, G öppnar Gmail-applikationen, med flera. Kombinationer från PC-världen som att kopiera och klistra in med Ctrl+C respektive Ctrl+V stöds också.

Sett till telefonens övriga specifikationer mäter skärmen in på 5,99 tum och är av AMOLED-typ med upplösningen 2 160 × 1 080 pixlar. Skärmens båda sidor är välvda och ytan täcks av Corning Gorilla Glass 3. Processorn är några år gamla prestandakretsen Qualcomm Snapdragon 835 vilken backas av 6 GB LPDDR4X-primärminne och intern lagring mäter in på 128 eller 256 GB. Detta kan expanderas med minneskort med kapacitet på upp till 2 TB.

Ftec-3.jpeg
Ftec-7.jpeg
Ftec-5.jpeg
Ftec-13.jpeg
Ftec-14.jpeg
Ftec-11.jpeg
Ftec-12.jpeg

Batteriet mäter in på 3 200 milliamperetimmar vilket kan snabbladdas med Qualcomms Quick Charge 3.0-teknik. Laddning via USB Type-C stöder också standarden USB-PD. Sett till trådlösa anslutningar hanterar telefonen Wifi 5, LTE/4G och Bluetooth 5.0. I kameraväg huserar telefonen en främre selfiekamera på 8 megapixlar, och på baksidan återfinns en huvudkamera om 12 megapixlar och en sekundär kamera på 5 megapixlar.

Pro1 X väger in på 243 gram och mäter in på 154 × 73,6 × 13,98 millimeter. I skrivande stund återstår 45 dagar på Indiegogo-kampanjen, vilken redan nått det ekonomiska målet om 656 995 kronor med råge. Den som vill backa projektet och få en telefon på köpet får betala 5 685 kronor för modellen med 128 GB lagring. Enligt kampanjens tidslinje väntas första internationella leveranser ske i mars år 2021.

Har du suktat efter en telefon med fysiskt tangentbord, eller är det mer valfriheten i operativsystem som lockar? Eller lockar den inte alls? Dela med dig i kommentarerna!