Tidigare i veckan avtäckte AMD grafikkorten i Radeon RX 6000-serien, där arkitekturen RDNA 2 arbetar under huven. Partnertillverkare är inte sena med att presentera egna designer baserade på AMD:s grafikkretsar, och Asus introducerar nu en uppställning grafikkort baserat på de grafikkretsar som först når marknaden.

TUF Gaming Radeon RX 6800 Series_1.jpg
TUF Gaming Radeon RX 6800 Series_2.jpg

Dessa är Radeon RX 6800 och dess mer avancerade syskon RX 6800 XT. Asus tolkningar börjar i den mer prisvänliga produktfamiljen TUF Gaming där både RX 6800 och RX 6800 XT monteras tillsammans med en väl tilltagen kylarlösning som upptar 2,9 kortplatser i chassit. Precis som med AMD:s referensdesigner används här tre axialfläktar. Fläkten i mitten roterar medsols medan dess flankerande syskon roterar motsols, vilket ska ge mer effektivt luftflöde och minskad ljudnivå.

Grafikkorten stöps i ett aluminiumhölje och baksidan skyddas av en täckplåt med TUF Gaming-logotyp. Baksidan hyser också ett ventilationshål över PCB-ytan som låter chassits luftflöde bidra till kylningen av PCB-komponenterna. Föga oväntat kan kortets RGB-belysning anpassas av användaren via Asus Aura-system. Steget upp från detta kort blir det mer påkostade ROG Strix RX 6800. Precis som dess mer prisvänliga syskon används här en rejäl kylardoning som upptar 2,9 kortplatser.

ROG Strix Radeon RX 6800_1.jpg
ROG Strix Radeon RX 6800_2.jpg

Här tillämpas också samma upplägg med ett ventilationshål för luftflöde över PCB-området och tre axialfläktar med medsols rotation för mittenfläkten. Där ROG Strix-varianten primärt skiljer sig från TUF Gaming är en mer bastant kylfläns under aluminiumhöljet, samt rikligare RGB-belysning som bjuder på färgshow genom fläktarna och längsmed kortets sidor. Vidare bestyckas kortet med ett par HDMI-portar och ett par Displayport, samt en USB Type-C med Virtuallink-stöd.

ROG Strix LC Radeon RX 6800 XT_1.jpg
ROG Strix LC Radeon RX 6800 XT_2.jpg

Den mest bastanta medlemmen i uppställningen är kortet med det likaledes maffiga namnet ROG Strix LC Radeon RX 6800 XT. Här implementerar Asus RX 6800 XT-kretsen men monterar den på ett kretskort vars temperaturer hålls nere via vattenkylning. Kylaren bestyckas med en radiator om 240 mm vars vattentillförsel sker via slangar med kabelstrumpa och en specialutformad vattenpump.

Det stora aluminiumhöljet bestyckas även här med riklig RGB-belysning till vänster. Till höger monteras en blower-fläkt som blåser luft genom grafikkortets inre delar, och kompletterar därmed vattenkylaren som ansluter till en inre värmeplatta. Just denna värmeplatta ansvarar utöver grafikkretsen även för att kyla minneskretsarna för kortets 16 GB GDDR6.

Asus delar dock inte med sig av prisuppgifter för de nya produkterna. AMD:s riktpris (MSRP) för Radeon RX 6800 ligger på 579 USD eller cirka 6 400 kronor inklusive moms, medan RX 6800 XT tar steget upp till 649 USD eller cirka 7 200 kronor. Ett prispåslag är att vänta för samtliga modeller, och det vattenkylda toppkortet lär sannolikt segla upp åtskilliga tusenlappar över riktpriset.

Radeon RX 6800-grafikkort säljstartas den 18 november år 2020. Dessa följs upp av prestandakortet Radeon RX 6900 XT den 8 december, med partnermodeller i släptåg.

Läs mer om AMD Radeon RX 6000: